STRASTI SE NE SMIRUJU! NOVI SKANDAL U BOROVU! ‘Možda prekrečimo mural poginulim hrvatskim policajcima’: Načelnik prijeti bojkotom trgovine Veleprometa

Proteklog vikenda Hrvatska i Borovo su obilježili 30. godišnjicu pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, no nažalost sve to je zasjenio događaj, točnije skandal kada je skupina mladića šetajući ulicama Borova sela uzvikivala gnjusne pozive na mržnju i nasilje prema Srbima.

No kako je jučer istaknuo i sam gradonačelnik Vukovara Ivan Penava jedan je drugi problem ostao po strani koji bi možda zaokupio veću pozornost javnosti. Radi se o moralu na zidu Veleprometa u čast 12 ubijenih policajaca, a zbog kojeg trenutno žestoko protestira načelnik Borova Zoran Baćanović (SDSS).

Sporni mural

Mural se nalazi na zidu koji je u vlasništvu trgovine Veleprometa, a na njemu je naslikana hrvatska zastava , bez krune, ali s prvim crvenim poljem u njemu, 12 križeva, koji simboliziraju 12 ubijenih policajaca, oznaka specijalne policije i poruka: ” Narod može izgubiti sve, samo ime ne”.

Izradu murala odobrio je direktor Veleprometa, a proces slikanja je nadgledala i policija.

Načelnik ogorčen zbog murala

 Ipak, u redovima SDSS-a, nastao je nemir, a načelnik Zoran Baćanović nije krio gorčinu. Najavio je kako će pisati direktoru tvrtke te je pritom dovodio u pitanju njihovu suradnju.

Baćanović također prijeti bojkotom Veleprometa.

Prijeti bojkotom trgovine

“Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem ovakav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći, slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati”, rekao je Baćanović.

Direktor Zvonimir Ivanišević za Novi list poručuje kako je zatečen takvom reakcijom, ali da je spreman i prekrečiti mural ako će baš toliko smetati.

Ivanišević kaže kako je odobrio mural pod uvjetom da ne bude nikakvog provokativnog sadržaja i da je iznenađen reakcijom predstavnika srpske zajednice. Napominje kako nije opterećen prošlošću iako je prošao i logor.

“Točno je da sam ja odobrio udrugama taj mural, ali uz strogi uvjet da na njemu ne smije biti nikakvog provokativnog sadržaja, da to isključivo bude posveta policajcima koji su tamo prije 30 godina poginuli. Nije mi cilj bio provocirati, nisam opterećen prošlošću iako sam prošao i logor, nisam takav čovjek. Ne mislim da je obilježavanje pogibije policajaca provokativan čin i ne znam zašto to nekome smeta, možda je u pitanju problem savjesti, rekao je Ivanišević.

“Možda ga i prekrečimo”

Iako mu se načelnik Baćanović još nije obratio i tražio micanje murala, direktor Veleprometa već razmišlja o posljedicama i poslovnoj šteti koju trpi njegovo poduzeće, pa je i sklon tome da ukloni mural.

 

“Moguće je da ćemo imati poslovnu štetu zbog reakcije srpske strane. Da sam znao da će se to ovako razvijati, možda i ne bih odobrio mural. Možda ćemo ga, ako će nekome baš tako smetati, prekrečiti i gotovo”, zaključuje Ivanišević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI