SVJETSKA NOGOMETNA LEGENDA OPLELA PO SUPERLIGI: Ovo su riječi koje će odjeknuti nogometnim svijetom! Izašao podatak koji sve jasno pokazuje

Foto: Pixabay

Njemački klubovi odbili su Super ligu. Bayern i Borussia Dortmund pozvani su da budu osnivači, a RB Leipzig sudionik.

“Članovi Upravog odbora ECA-e u nedjelju su navečer na virtualnoj konferenciji potvrdili da vrijedi odluka od prošlog petka, dakle da profesionalni klubovi Europe žele UEFA-inu reformu Lige prvaka. Planovi o uspostavljanju Superlige su odbijen”i – kazao je Hans Joachim Watzke, šef Borussije Dortmund i dodao da jednako razmišlja i Bayern.

Trener Bavaraca Hansi Flick kritički je nastrojen prema Superligi:


“Ne znam sve detalje, ali stojim iza izjave mojeg kluba i Borussije iz Dortmunda. Mislim da Superliga ne bi bila dobra za europski nogomet.

Mnogi se pitaju zašto su Nijemci protiv Superlige, osim što procjenjuju da to ne bi bilo dobro za nogomet u cjelini. Zacijelo o tome razmišljaju i osnivači Superlige, ali im je njihov interes bitniji nego bilo što drugo. Tim je klubovima glavno koliko će dobiti novca, ali nekima od njih i poslovni model kakav forsiraju Amerikanci, a to je – izvjesnost. Da znaju kako će i sljedeće sezone biti u Superligi, neovisno o rezultatima.Nijemci poštuju sustav i nisu rušitelji, ali i kalkuliraju jer kod njih politika ima dosta utjecaja. Karl-Heinz Rummenigge, prvi operativac Bayerna, bio se sastao s Perezom i Agnellijem na tu temu, no u siječnju je kazao:

“Nacionalnim ligama bi sa Superligaom bila nanijeta ozbiljna šteta. Zbog toga imam rezerve. Da se danas moram izjasniti, bio bih protiv. To fosiraju klubovi iz Španjolske i Italije koji imaju gubitke stotine milijuna eura i prirodno misle kako bi Superliga donijela gospodarski rast i potaknula interes.

Međutim, pokaže li se kroz neko vrijeme da je Superliga zaživjela, da je dobra, ne bi nas nimalo začudilo da se u tom slučaju i oni priključe. Nijemci se ne zalijeću, prate razvoj događaja, ostat će u službenom sustavu, a onda će vidjeti što je za njih najbolje.

Pokretanje Superlige komentirao je i Nuno Pinto da Costa, predsjednik Porta

“Bilo je neformalnih kontakata iz nekih klubova, ali nismo obraćali puno pažnje. Eropska unija ne dopušta zatvorena natjecanja kao u NBA-u, na primjer. Budući da je Portugalski nogometni savez protiv toga, a kao dio UEFA-e, ne možemo sudjelovati ni u čemu što je protivno načelima i pravilima Europske unije i UEFA-e,” kazao je.

Podsjetimo 12 bogatih europskih klubova postiglo je dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.
U novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Među 20 najvrijednijih klubova na svijetu nalaze se svi osnivači Superlige

Barcelona i Real Madrid su najvrijedniji nogometni klubovi na svijetu, objavili su talijanski mediji pozivajući se na magazin Forbes, a među 20 najvrijednijih na svijetu je svih 12 klubova koji sudjeluju u osnivanju nogometne Superlige – Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, AC Milan i Inter.

Unatoč pandemiji koronavirusa vrijednost nogometnih klubova porasla je u prosjeku za 30 posto u zadnje dvije godine.

Lista 20 najvrijednijih nogometnih klubova na svijetu:

Barcelona –  4,76 milijarde dolara

Real Madrid –  4,75 milijarde dolara

Bayern –  4,125 milijarde dolara

Manchester United – 4,2 milijarde dolara

Liverpool – 4,1 milijarde dolara

Manchester City – 4 milijarde dolara

Chelsea – 3,2 milijarde dolara

Arsenal – 2,8 milijarde dolara

Paris Saint-Germain – 2,5 milijarde dolara

Tottenham – 2,3 milijarde dolara

Juventus – 1,95 milijarde dolara

Borussia Dortmund – 1,9 milijarda dolara

Atletico Madrid – 1 milijarda dolara

Inter – 743 milijuna dolara

Everton – 658  milijuna dolara

AC Milan – 559  milijuna dolara

Roma – 548 milijuna dolara

West Ham – 508  milijuna dolara

Leicester City – 455 milijuna dolara

Ajax – 413 milijuna dolara

Facebook Comments

Loading...
DIJELI