TKO POBJEĐUJE U ZAGREBU? Desnici ništa ne ide u prilog, Tomašević već sad ima veću potporu od svih njih zajedno!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kampanja za lokalne izbore u Zagrebu poprima sve jače konture, smrt Milana Bandića polako ide u drugi plan, sve se okreće borbi za njegovog nasljednika u fotelji prvog čovjeka hrvatske metropole. Kampanja je sve samo ne mirna i u ovih dva mjeseca treba još svašta još očekivati.

Možemo i Tomislav Tomašević za sada slove za favorita na nadolazećim izborima prema svim dosad provedenim anketama i mišljenima javnog mnijenja u Zagrebu. No i oni su zbog iznenadne smrti Bandića, što im baš ne ide u prilog, morali u hodu mijenjati izbornu kampanju i predizbornu retoriku. Kritika na račun pokojnog gradonačelnika i njegova djelovanja u gradu baza je  Tomaševićeve opstojnosti još od 2006.godine kada je kao aktivist vodio prosvjede protiv Horvatinčićeve garaže u Varšavskoj.

Tomašević se upravo s tim događaj predstavio kao lider oporbene struje i njegov najveći kritičar. No sad se stvari i kod njega moraju malo promjeniti. No umjesto kritika Tomašević je morati građanima poručiti i reći što to konkretnog i nudi za boljitak grada i onima koji su nezadovoljni Bnadićevim vođenjem Zagreba. To se od njega još nije konkretno čulo, nije iznio nikakvu konkretnu stavku i viziju kako vidi našu metropolu u narednom periodu.

HDZ-ov Davor Filipović nije se libio pokazati viziju Zagreba no njegovi su pokušaji i izjave izazvale podsmjehe i ruganje na društvenim mrežama. HDZ-ov kandidat malo se zaigrao s obećanjima pa najavio gradnje tvornica u kojima će se proizvoditi cjepiva. Nerealna obećanja tek su jedna od stigmi kandidata vladajuće stranke, naime prati ga glas da je rezervni igrač pokojnog gradonačelnika.

U igri je i pomalo zaboravljena Vesna Škare- Ožbolt koja se predstavila pa i poentirala gostovanjem kod Stankovića u Nedjeljom u dva. Ona se u emisiji dobro obratima umirovljenicima, kojima je zajamčila kvalitetniji život, a to je kod njih uvijek bila dobitna formula što se glasanja na izborima tiče.Među biračkim tijelom teško da će primjetnije proći Mostov Zvonimir Troskot,  hrvatsko biračko tijelo ionako nikada nije bilo sklono financijašima koji analiziraju gubitke i najavljuju konkretne rezove i poteze to kod njiih ni najmanje ne prolazi, pa bi na tome mogao proklizati i Nađi, dvojac je ovo koji nije slatkorječiv, a to u kampanjama teško nalazi prolaznu ocjenu kod birača.

Ono što zasad ne polazi za rukom Nađiju i Troskotu umalo je prije četiri godine pronašla Anka Mrak-Taritaš  tijesno izgubivši u drugom krugu od Bandića. Odlučila je  ponovno se okušati no to baš nije previše dobro dočekano u lijevom političkom spektru, pogotovo kod SDP-a s kojim je bila u razgovorima o izbornoj suradnji. SDP-ovci su prišili etiketu nelojalnosti.

Socijaldemokrati smatraju kako će ova njihova nekadašnja suradnica oteti upravo d dio glasova njihovom Jošku Klisoviću koji vjerojatno ni sam sebe nikada nije vidio u ulozi kandidata za gradonačelnika, ali je u tu borbu ušao da spasi što se spasiti da što se partije tiče koja je u Zagrebu bila na nikad nižim granama i potpuno uzdrmana.

Hoće li mu to poći za rukom ostaje za vidjeti. Vidjeti tek treba i koliki je Škorin zagrebački potencijal, a uza sve navedene ne treba odbaciti niti iznenađenje koje se sprema u Bandićevoj stranci koja će također imati svojeg kandidata na lokalnim izborima. Prema zadnjim informacijama to bi trebala biti Jelena Pavičić- Vukičević.

Domovinski pokret sa Škorinom se kandidaturom očito poslužio vrlo logičnom računicom. Računaju uz ostalo i na glasove koje je Bruna Esih dobila na prošlim izborima, riječ je o osam posto glasova koje ova zaboravljena zastupnica uz ostalo velikim dijelom može zahvaliti svojem bivšem kolegi Zlatku Hasanbegoviću, koji je tada stajao iza nje baš kao što sada stoji iza Škore.

Na tim je izborima održanim 2017.godine HDZ osvojio skoro 12 posto potpore, no Plenković se u međuvremenu profilirao u političara centra, a na nedavnim parlamentarnim izborima dokazao kako njegova stranka u Zagrebu ima značajno biračko tijelo, što bi Škorinom pokretu ipak moglo donijeti dozu problema, dok mu prednost predstavljaju nezadovoljni desno orijentirani HDZ-ovci.

Bandićeva stranka je obezglavljena pa će se i njegovo biračko tijelo raspršiti, a to bi Škori moglo osigurati ulazak u drugi krug. No, na desnom spektru nikla je jedna cijela vojska kandidata a svi zajedno prema zadnjim anketama imaju nešto više od 34 posto glasova, što znači da su Škoro, Škare-Ožbolt, Troskot i Filipović gotovo izjednačeni s Tomaševićem.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI