Trojica hrvatskih vojnika u Afganistanu ozlijeđena, jedan u životnoj opasnosti!

morh.hr

Riječ je o mlađim pripadnicima Hrvatske vojske koji žive u Osijeku, Vinkovcima i Sesvetama, a svoj trojici ovo je prvo sudjelovanje u misiji u Afganistanu, rekao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Na izvanrednoj sjednici u MORH-u ministar Damir Krstičević obavjestio je javnost da su u Kabulu ozlijeđena tri pripadnika iz 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu ‘Odlučna potpora’.

Rano jutros napadnuto je vozilo hrvatskih vojnika u Aftanistanu. Trojica naših vojnika su ozlijeđena, jedan je u jako teškom stanju, rekao je ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj presici MORH-a. Trenutno im se pruža sva potrebna liječnička pomoć a čim za to bude prigode bit će prebačeni na daljnje liječenje u Hrvatskoj.

‘Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Tri hrvatska vojnika su ozlijeđena, a jedan ima teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti. Ostala dvojica zadobila su teže ozljede, ali se nalaze izvan životne opasnosti. Kod jednog je u pitanju lom noge, a kod dugog ozljeda ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici kontingenta su na sigurnom’, rekao je Krstičević.

‘Ozlijeđeni vojnici pripadnici su hrvatskih specijalnih snaga, koji broje 23 pripadnika, a njihova zadaća je savjetovati u Obučnom središtu afganistanske specijalne policije kako provoditi obuku. Smješteni su u kampu Gibson. U 8.15 krenuli su s pet neborbenih oklopnih vozila Mercedes i Toyota Land Cruiser. U svakom vozilu bila su po tri pripadnika, s time da su u dva vozila bili prevoditelji. Krenuli su prema aerodromu KAIA (Kabul International Airport). Dva vozila su se odvojila, a tri su nastavila prema aerodromu. Ispred kampa Lion, na udaljenosti oko 200 metara od kampa, došlo je do zalijetanja motocikla s bombašem samoubojicom na zadnje vozilo u koloni. Pripadnici afganistanske vojske bili su prvi na terenu. Ozlijeđeni su prebačeni u medicinsku ustanovu u kampu KAIA. Dvojica ozlijeđenih, s ozljedama glave i noge, transportirana su u Bagram, u kojem je bolnica na višoj razini, dok je treći vojnik, koji je zadobio ozljedu ruke, ostao u Kabulu’, opisao je događaj zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan na konferenciji za medije.

Riječ je o mlađim pripadnicima Hrvatske vojske koji žive u Osijeku, Vinkovcima i Sesvetama, a svoj trojici ovo je prvo sudjelovanje u misiji u Afganistanu, rekao je brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI