(VIDEO) PROŠLE SU VEĆ TRI GODINE: Sjećanje na velikog Olivera Dragojevića ne blijedi! Ostavio nam je neke od najljepših pjesama

Navršavaju se tri godine od smrti velikana hrvatske glazbe, Olivera Dragojevića.

U nedjeljno jutro 29. srpnja 2018, nakon jednogodišnje borbe s rakom pluća u splitskoj bolnici preminuo je hrvatski the Voice. U 50 godina karijere i 70 godina života ostavio je neprocjenjivo glazbeno blago, a njegov Split mu je priredio najveći oproštaj koji je taj grad vidio. A Split je imao u svojoj bogatoj povijesti puno svojih velikana. Od 1967. godine i “Picaferaja” na splitskim Prokurativama počela je njegova velika glazbena karijera. Pjesma koja ga je definitivno lansirala u glazbene zvijezde (iako on to za sebe nikad nije tvrdio) legendarna je “Galeb i ja”.


Oliver je u suradnji sa Zdenkom Runjićem ispjevao brojne pjesme i stihove koji će ostati trajna glazbena baština Hrvatske. Svatko ima neku Oliverovu omiljenu pjesmu ili stih jer ih je ispjevao toliko puno da je izbor zaista velik i težak. Nakon prestanka suradnje sa Zdenkom Runjićem Oliver je otvorio suradnju sa drugim autorima i glazbenicima poput Harija Rončevića, Dina Dvornika, Elvisa Stanića a ponajviše sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem koji je za njega također ispisao brojne pjesme, a koje je on tako maestralno izvodio. Naravno pjesma koja je najviše obilježila tu suradnju je Cesarica koja je postala jedna od najizvođenijih i najpopularnijih hrvatskih pjesama uopće.Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Više od 30 dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. U ožujku 2018. u njegovom mu je Splitu uručen i Porin za životno djelo za poseban doprinos glazbi. Njegov album Dvi, tri riči (2000. god.) dokazuje da je Oliver ipak samo jedan i jedinstven. Jer kako se uopće može objasniti da nakon toliko vremena na hrvatskoj estradnoj sceni i dalje istom snagom privlači sve generacije. Stoga i ne čudi što je ovaj album prodan u platinastoj tiraži, odnosno preko 50.000 primjeraka. Posljednji pak album koji je objavio bio je onaj zajednički s Gibonnijem iz 2016.godine.

Oliver Dragojević jedini je glazbenik s ovih prostora koji je nastupio u svim najvećim koncertnim dvoranama: njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Poznato je činjenica da jeOliver Dragojević svoju popularnost uživao u svim državama bivše države, no pri jednoj je odluci uvijek ostao. Još dok je buktio Domovinski rat u Hrvatskoj, Oliver je više puta isticao stav kako su Srbi nanijeli previše zla Hrvatskoj da bi on ikad ondje nastupio: “Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj”, njegova je izjava i odluka pri kojoj je ostao ustrajan do kraja.

Oliver Dragojević je bio simbol Dalmacije, Splita i Hrvatske i zasigurno će ostati u sjećanju svih kroz svoje pjesme i zbog svega onoga što je dao Hrvatskoj tijekom svoje 50 godina duge glazbene karijere. Posljednji veliki koncert Oliver je održao u zagrebačkoj Areni u ožujku 2017. godine u povodu te svoje velike obljetnice. Nažalost, teška bolest i smrt spriječili su ga da to isto učini i u svom Splitu. Počivaj u miru legendarni morske vuče, tvoja ostavština i djelo nikad neće biti zaboravljeni.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI