FARMACEUTSKI DIV POSLAO VAŽNU OBAVIJEST: Ovog ljega neće biti od listopada

Foto: Ilustracija/Pixsell

Farmaceutska tvrtka Roche izvijestila je agenciju za lijekove o nestašici lijeka za liječenje težih oblika reumatoidnog artritisa.

Tvrtka ne navodi razloge nestašice djelatne tvari tocilizumab koja je sastavni dio lijeka, ali upozoravaju kako se nestašica u Hrvatskoj očekuje od listopada što može rezultirati razbuktavanjem bolesti i pogoršanjem simptoma kod pacijenata koji ih koriste.

Donosimo priopćenje Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode:


“Roche je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o privremenoj nestašici lijekova RoActemra (tocilizumab), 162 mg otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki i napunjenoj brizgalici, i lijeka RoActemra (tocilizumab), 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (za intravensku primjenu) te preporuke za upravljanje potencijalnim rizikom od razbuktavanja bolesti. U Republici Hrvatskoj uskoro su mogući ili se očekuju poremećaji u opskrbi tržišta lijekom RoActemra (tocilizumab).

Nestašica lijeka RoActemra 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (za intravensku primjenu) očekuje se od listopada 2021. godine. Ponovna uspostava opskrbe očekuje se do kraja 2021. godine.Nestašica lijekova RoActemra 162 mg otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki i napunjenoj brizgalici (za supkutanu primjenu) u Hrvatskoj se trenutačno ne očekuje, ali se ne može u potpunosti isključiti.

Prekid liječenja lijekom RoActemra u slučaju nestašice mogao bi dovesti do razbuktavanja bolesti (pojačane aktivnosti bolesti/pogoršanja simptoma) u sljedećim odobrenim indikacijama za primjenu intravenske (i.v.) i/ili supkutane (s.c.) formulacije navedenog lijeka: reumatoidni artritis (RA) (odrasli bolesnici), arteritis divovskih stanica (engl. giant cell arteritis, GCA) (odrasli bolesnici), juvenilni idiopatski poliartritis (engl. polyarticular juvenile idiopathic arthritis, pJIA) (bolesnici u dobi od 2 ili više godina), sistemski juvenilni idiopatski artritis (engl. systemic juvenile idiopathic arthritis, sJIA) (bolesnici u dobi od 1 ili više godina).

Stoga je potrebno ponovno ocijeniti bolesnikovo trenutačno stanje bolesti, režim liječenja i potencijalni rizik od razbuktavanja bolesti (u slučaju propuštanja doza lijeka RoActemra tijekom nestašice u trajanju od približno 13 tjedana za lijek RoActemra 20 mg/ml koncentrat za otopinu za infuziju (za intravensku primjenu). U bolesnika koji primjenjuju supkutanu formulaciju lijeka.

RoActemra treba uzeti u obzir i broj neupotrijebljenih napunjenih štrcaljki/brizgalica kojima pojedini bolesnik raspolaže. Za bolesnike u kojih postoji rizik od razbuktavanja bolesti dostupne su druge mogućnosti liječenja. U nekim će slučajevima bolesnici možda morati doći u bolnicu/kliniku radi primjene zamjenske terapije”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI