HRVATSKA JAJA SKUPLJA SU OD EUROPSKIH: Jedino ih skuplje plaćaju Slovenci, ali oni imaju i daleko više plaće

Screenshot

Podaci Ministarstva poljoprivrede i Eurostata otkrivaju kako je u srpnju 100 kilograma jaja u Hrvatskoj stajalo 137,67 eura.

To znači da je cijena jaja u Hrvatskoj čak 64 posto više nego u Španjolskoj, 38 posto skuplje nego u Njemačkoj i 35 posto viša od Belgije.

U isto vrijeme prosječna veleprodajna cijena konzumnih jaja L i M razreda u Hrvatskoj je u srpnju bila 13 posto viša od prosjeka Europske unije.


Za utjehu skuplju cijenu jaja plaćaju naši susjedi Slovenci, čak 153,23, ali kako su njihove plaće ipak dosta veće od hrvatskih, oni ne osjete takav udarac na novčanik.

U odnosu na svibanj cijena jaja je veća za otprilike dva posto, ali u odnosu na 2017. jaja su ovisno o razredu jeftinija između 7 i 20 posto. Ali čak i uz takve cijene su među najskupljima u EU.U Hrvatskoj je u prošloj godini proizvedeno 11 posto više jaja u odnosu na godinu ranije, odnosno 669 milijuna komada konzumnih jaja. Iako se te brojke čine velikima, to je 23 posto manje u odnosu na rekordnu 2003. godinu kada je bilo proizvedeno 872 milijuna komada.

Prosječne veleprodajne cijene konzumnih jaja A kategorije, ovisno o veličini i vrsti proizvodnje (kavezna ili podna), lani su stajale između 0,56 i 0,88 kuna.

Hoće li cijene ostati takve, ovisi o tome hoće li europarlamentarci glasati o rezoluciji o postupnom ukidanju upotrebe kaveza u uzgoju životinja. Ako se to dogodi, cijena jaja u Hrvatskoj može samo narasti, i to ako ostane uzgajivača koji će moći podnijeti tako visoke troškove.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI