IZ HEP-A UMIRUJU GRAĐANE: ‘Promjena cijena plina do 1. travnja iduće godine neće biti’

ilustracija

Član Uprave HEP-a Petar Sprčić rekao je da poskupljenja plina za građanstvo ove godine neće biti, kao ni problema s opskrbom plina.

Objašnjava da se cijena plina za kućanstva određuje na temelju indeksa, a cijena plina koju opskrbljivač može odrediti prema kupcima računa se kao prosjek određenih indeksa.

“Cijena plina od 1. travnja iduće godine formira se na osnovi indeksa koji se uzimaju svaki dan od 1. travnja ove godine do 28. veljače iduće godine i tek ćemo 1. ožujka iduće godine znati cijenu plina koja će biti od 1. travnja. Promjena cijena plina do 1. travnja iduće godine neće biti”, poručio je gostujući u Studiju 4 HRT-a.


“Što će biti iza, to ćemo tek vidjeti, koji će iznos cijene biti, to ćemo tek vidjeti u ožujku iduće godine”, dodao je i napomenuo kako ne očekuje da će biti problema pri opskrbi plinom tijekom zime.

Naglasio je da su skladišta na razini Europe puna 73%, a mi smo na iznad 80%.“Mislim da, prvenstveno s aspekta sigurnosti u Hrvatskoj, moramo reći da nema LNG terminala, tu bi uvijek bilo nekakvo pitanje”, rekao je Sprčić.

Globalne cijene plina nekontrolirano rastu mjesecima. Povećana potražnja u Aziji i sve oskudnija skladišta plina u Europi dodatno povećavaju cijene. I opet je Sjeverni tok 2 u fokusu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI