Iz Samobora poručili: ‘Cijene plina kod nas neće rasti’

Anto Magzan/PIXSELL

O tome se očitovao direktor samoborskog Energo Metana Antun Oklopčić

Unatoč najavama poskupljenja plina radi porasta cijena ovog energenta na svjetskom tržištu, samoborski opskrbljivač plinom Energo Metan pronašao je način kako održati istu razinu cijene opskrbe za građane.

Nakon sastanka u HERI (Hrvatska energetska regulatorna agencija) i nakon dogovora osnivača Energo Metana, Grada Samobora i Monter–strojarske montaže, dogovoreno je kako propisano smanjenje tarife za opskrbljivače od strane HERE neće utjecati na cijenu plina za kućanstva na području Samobora, jer Energo metan posluje stabilno i ovakav potez državne agencije neće ugroziti njegovo daljnje poslovanje i neće se odraziti na dosadašnju cijenu za njihove kupce.

O tome se očitovao direktor samoborskog Energo Metana Antun Oklopčić:

„Dana 31.ožujka 2017. prestaju vrijediti odluke kojima je Vlada RH odredila opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina, te reguliranu cijenu plina za opskrbljivače u obvezi javne usluge (kućanstva), od 0,1734 kn/kWh.

Nakon 1.travnja 2017. godine bilo je zamišljeno provesti deregulaciju odnosno liberalizaciju i ovog dijela tržišta plina, kao jednu od mjera koje od nas zahtjeva EU, no od toga se odustalo.Stoga je Vlada i za naredni period od godine dana odredila opskrbljivača na veleprodajnom tržištu kao i cijenu po kojoj taj veletrgovac prodaje plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge.

Zbog izmijenjenih uvjeta na svjetskom tržištu plina, unatoč smanjenju naknada za transport i skladištenje plina državnim tvrtkama Plinacro i Podzemno skladište plina, ta je cijena povećana sa 0,0075 kn/kWh na 0,1809 kn/kWh.

Da bi se do kraja ublažio efekt povećanja nabavne cijene plina, preostalo je korigirati i tarife opskrbljivačima krajnjih kupaca.

Radi toga je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 16. ožujka 2017. godine na 9. sjednici Upravnog vijeća donijela Odluku o donošenju „METODOLOGIJE UTVRĐIVANJA IZNOSA TARIFNIH STAVKI ZA JAVNU USLUGU OPSKRBE PLINOM I ZAJAMČENU OPSKRBU“, kojim je smanjen varijabilni iznos naknade za opskrbu plinom sa 0,0149 kn/kWh na 0,0097 kn/kWh, što je smanjenje za 0,0052 kn/kWh ili 35%.

Izravnom primjenom tarifne stavke za trošak opskrbe kako je odobrena navedenom Metodologijom, dolazi ipak do povećanja cijene za krajnje kupce iz kategorija kućanstva, što je u suprotnosti s ranije danim izjavama s najviših mjesta u Vladi RH:

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI