KORISNICI KREDITA U ŠVICARCIMA SU OGORČENI: Prekinuto je 20.000 sporova u slučaju Franak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sud Europske unije je krajem travnja donio odluku koja se tiče ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskom franku u Poljskoj. Ta je odluka važna jer isti sud odlučuje i o pitanjima vezanim za hrvatske slučajeve. Sud treba odgovoriti je li potrošačima nadoknađena šteta izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Postupci su u prekidu dok se čeka odgovor.

U međuvremenu, u prekidu ipak nisu sporovi za nekonvertirane kredite. Nepravomoćno je riješeno čak 10.000 sporova, a pravomoćnih je samo tisuću.

Goran Aleksić iz udruge Franak je u razgovoru za HRT rekao da je puno ljudi otplatilo svoje kredite i ne razmišlja više o tome, ali i danas sretne ljude koji pitaju imaju li pravo tužiti. Kaže kako se dio njih boji sustava i toga da neće dobiti presudu, dok drugi misle da je to skupo. Dodaje kako postoje odvjetnici koji ne naplaćuju ništa do kraja sudskog postupka.


Procjene pokazuju da čak 80.000 korisnika kredita u švicarskim francima još nije tužilo banke, a u  prekidu je 20.000 tužbi, a riječ je o konvertiranim kreditima, jer se čeka presuda Suda EU.

Aleksić naglašava kako je riječ o važnoj presudi jer će se nakon nje znati imaju li korisnici tih kredita obeštećenje ili ne. Ističe kako je Europski sud puno puta odlučivao o tome i u poljskim, mađarskim i rumunjskim predmetima te je 99 posto siguran da će odluka biti pozitivna i u njihovu korist.Odvjetnik Damir Metelko kaže da se svi nadaju pozitivnom ishodu s obzirom na postojeću praksu u drugim zemljama. Napominje da ako je postupak prekinut, to ne znači da ga nema, već samo Sud ne pokreće nikakve procesne radnje dok se ne donese odluka Suda EU.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI