KORONA JE POGODILA I NJIH: Fina otpušta između do 400 zaposlenika, započeli su razgovori o otpremninama

screenshot

U okviru procesa digitalizacije Fina kreće u restrukturiranje poslova. To znači da između 300 i 400 zaposlenika postaje tehnološki višak.

Prema izvješću koje je Fina lani poslala Saboru,godinu je završila sa 17 posto manje prihoda, odnosno ukupni su joj prihodi u 2020. iznosili 778,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 775,7 milijuna kuna, pa je neto dobit na kraju godine bila 10,5 milijuna kuna i čak  87 posto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Padu prihoda Fine kumovala je korona. Naime, Vlada je u travnju prošle godine zbog pandemije uvela moratorij na ovrhe koji je trajao do 18. listopada, što je značajno utjecalo na njezine prihode, a u isto vrijeme su smanjene i cijene prisilne naplate, a smanjen je i prihod od poslova platnog prometa i usluga za građane i poduzetništvo jer su tvrtke i građani više koristili e-usluge.


Istodobno, Fini čak 51 posto prihoda odlazi na troškove osoblja. Tako je prošle godine na plaće i ostale dodatke za 2853 radnika koji rade u 175 poslovnica potrošeno 393,7 milijuna kuna dok su troškove uprave iznosili 6,4 milijuna kuna.

Sindikalist Krešimir Sever ističe kao su započeli razgovore s poslodavcem o dodatku kolektivnom ugovoru za otpremnine, koji prema kolektivnom ugovoru iznose 60 posto prosječne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca po godini staža, a maksimalno 175.000 kuna neto, piše Jutarnji list.Facebook Comments

Loading...
DIJELI