NEĆE BITI NOVCA ZA MIROVINE? Stručnjakinja otkriva: ‘Možemo se mi izvlačiti i govoriti što hoćemo, ali hrvatski mirovinski sustav će spasiti…’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević objasnila je koliko je situacija u mirovinskom sustavu kaotična.

“Trebamo prestati okolišati i reći da ako se situacija u sljedećih nekoliko godina značajno ne promijeni, a to znači ili više rođene djece ili više useljavanja, hrvatski mirovinski sustav ovakav kakav sada postoji će za 30 godina prestati postojati“, kazala je Pribičević.

“Možemo se mi izvlačiti i govoriti što hoćemo, ali hrvatski mirovinski sustav će spasiti ili strani uvezeni radnici ili ako Hrvatice počnu naglo puno više rađati nego što je to sada slučaj. Nažalost, demografska kretanja i iseljavanje nam ne idu u korist i naš mirovinski sustav je svaki dan u sve gorem stanju”, opisala je.


U cilju informiranja budućih i sadašnjih umirovljenika osnovana je Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova čiji je Pribičević član.

“Udruga s predsjednikom Andrejom Grubišićem na čelu želi predstaviti interese svih članova mirovinskih fondova, a to smo svi mi. Želimo pokrenuti dijalog između svih sudionika kako bi se mirovinski sustav redizajnirao na način koji će nam omogućiti dostojnu mirovinu”, rekla je Pribičević.Udruga će putem brojnih edukacija ljudima objasniti kako rade mirovinski fondovi, kako odabrati onaj najbolji za njih i u krajnjem slučaju kako štedjeti za mirovinu jer ako se ništa ne promijeni, mirovina poput ovih, bez obzira na to koliko bile male, neće biti.

“Osim edukacijom, naša Udruga će raditi i na dizajnu određenih shema mirovinskog osiguranja za poslodavce kako bi lakše privukli radnike. Činjenica je da mladi obrazovani ljudi odlaze iz Hrvatske i poslodavci će se u budućnosti morati puno više potruditi kako bi privukli kvalitetne radnike nego što je sad slučaj”, kaže Pribičević.

U Udruzi planiraju i posebne projekte za umirovljenike i one koji će to tek postati u sljedećih pet godina.

“S obzirom na činjenicu da se radi o generaciji koja možda nije toliko informatički pismena, a kojima je u ovom trenutku potrebna najveća pomoć, sredstva komunikacije ćemo prilagoditi njihovom informacijskom znanju. U svakom slučaju, čeka nas jako puno posla”, zaključuje Pribičević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI