OTKRIVENO KOME IDE NOVAC IZ EUROPSKE UNIJE: Prvi na redu je Mate Rimac?

Foto: Igor Kralj/POOL/PIXSELL

Nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen premijer Andrej Plenković se na Twitteru pohvalio da nam ubrzo stiže prva “tranša” iz Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije.

Riječ je od 6,1 milijardu kuna koje će sjesti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, a Jutarnji list neslužbeno doznaju i komu će ići taj novac.

Radi se o pet velikih projekata, a jedan od njih je i onaj Mate Rimca “Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture” vrijedan 1,5 milijardi eura.


Riječ je o već najavljenom projektu kojim bi se u Zagrebu razvio sustav električnih vozila bez vozača, kolokvijalno nazvan samovozećim taksijima koji bi bili integrirani s javnim prijevozom.

Novac bi se utrošio i na izgradnju vodoopskrbe mreže i kanalizacije, zatim projekt dekarbonizacije te energetske obnove zgrada. Spominje se i projekt “Digitalna tranzicija društva i gospodarstva”, a to se pak odnosi na razvoj širokopojasne 5G mreže. Dio sredstava trebao bi biti utrošen i na obnovu, gradnja i opremanje vrtića i škola.



Već iduće godine stiže i drugi dio pomoći, taj bi trebao biti vrijedan 5,5 milijardi kuna. Ako bude sve prema planu, to bi Hrvatskoj dalo povećanje od 2,9 posto BDP-a i stvorilo 21.000 radnih mjesta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI