PRIJETNJA DOBROJ TURISTIČKOJ SEZONI: Hoće li i Hrvatska morati uvesti policijski sat?

Grgo Jelavic/PIXSELL

Portugalske turiste prije nekoliko dana šokirala je odluka o policijskom noćnom satu u glavnom gradu Lisabonu.

Portugal je jedna od prvih mediteranskih destinacija koja je otvorila vrata turistima, a kao i Hrvatska ovisi o što boljem turističkom rezultatu u godini u kojoj je COVID-19 opustošio svjetsko gospodarstvo.

Uzrok policijskog noćnog sata je novi delta soj koji se već nalazi u Hrvatskoj, a koji, ako se nastavi širiti, predstavlja ozbiljnu prijetnju hrvatskom turizmu u godini u kojoj se svi nadaju oporavku.


O opasnosti novog delta soja Dnevno.hr razgovarao je s epidemiologom Bernardom Kaićem, voditeljem Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koji je upozorio da bi procijepljenost među hrvatskim građanima trebala biti puno veća nego što je to sada slučaj.

“Trebali bismo imati procijepljenost 80 posto i više cijele populacije kako bismo bili sigurni da će se širenje zaraze zaustaviti. Nažalost, Hrvatska još uvijek nije ni blizu tim brojevima”, rekao je Kaić.Dodaje kako to uključuje procijepljenost ukupne populacije, znači i djece.

“Tijekom srpnja od EMA-e očekujemo izvještaj o sigurnosti primjene cjepiva kod djece mlađe od 16 godina. Postoje neki zabilježeni rizici, ali o kakvim je rizicima riječ znat ćemo kada se analiziraju svi podaci na temelju kojih će i biti donesene preporuke”.
Kaić je upozorio kako je delta soj nekih 40 posto infektivniji od britanskog soja, pa možemo očekivati i puno brže širenje zaraženih, ali kako oni koji su primili jednu ili dvije doze nekoga od četiri cjepiva s kojima se cijepi u Hrvatskoj ne bi trebali toliko strahovati od njega.

“Oni koji su se cijepili, čak i da se opet razbole, vjerojatno neće oboljeti od težih bolesti”, naglašava Kaić.

Takva je situacija i u Velikoj Britaniji koja u posljednjem tjednu bilježi rast od 70 posto zaraženih, ali ti slučajevi ne obolijevaju od težih bolesti, nema povećanog broja hospitalizacije i većeg broja smrtnosti. To je iznimno važno za Hrvatsku koja je u jeku turističke sezone i upravo bilježi dolazak povećanog broja turista iz čitavog svijeta koji će sigurno doprinijeti širenju novog soja.

Dr. Kaić je još jednom upozorio kako pandemiji možemo stati na kraj samo primjenom protuepidemijskih mjera i cijepljenjem.

“Ako se ne budemo pridržavali epidemioloških mjera, delta soj će se širiti i dalje i imat ćemo veći broj oboljelih. Jedino o nama ovisi zaustavljanje širenja pandemije”, zaključio je Kaić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI