SAMO NAM JE JOŠ I OVO TREBALO: Zbog lockdowna u Vijetnamu prijeti nestašica kave

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon velikog porasta slučajeva zaraženih Delta varijantom koronavirusa, nastavlja se lockdown u Ho Ši Minu, glavnom gradu Vijetnama, izvještava BBC.

Vijetnam je veliki proizvođač robuste, zrna gorkog okusa koja se koristi u instant kavi i nekim mješavinama espressa, čije su veleprodajne cijene ove godine porasle oko 50 posto.

Zatvaranje Ho Ši Mina znači da se vijetnamski izvoznici bore s transportom robe, uključujući zrna kave, u luke za otpremu diljem svijeta, a grad i njegove luke ključni su dio globalne pomorske mreže koja vodi od Kine do Europe.


Ograničenja putovanja predstavljaju još jedan problem za izvoznike koji su se već suočili s ozbiljnim nedostatkom transportnih kontejnera i visokim troškovima prijevoza.

Vijetnamsko udruženje za kavu-kakao i druge trgovačke organizacije pozvale su vladu zemlje da ublaži ograničenja kako bi se izbjegla daljnja odlaganja isporuka i povezani troškovi.Prošlog je tjedna vijetnamski ministar prometa odgovorio na zabrinutost naredivši regionalnim vlastima na jugu zemlje da poduzmu mjere za ublažavanje nepotrebnih tereta pri prijevozu robe, uključujući kavu.

Problemi s kojima se susreću vijetnamski proizvođači samo su posljednji problem koji je pogodio industriju kave.

Tako je Brazil, najveći svjetski proizvođač vrhunskih zrna kave od arabice, pretrpio velike štete od suše i mraza.

Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine doveli su cijenu neprženih zrna kave na najvišu razinu u posljednjih sedam godina.

Prema izvješćima, šteta od mraza bila je toliko velika da će nekim uzgajivačima kave možda trebati ponovno zasaditi drveće, što bi moglo značiti da će im trebati tri godine da obnove proizvodnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI