STRANCI VIŠE CIJENE DOMAĆEG RADNIKA: Ovi trgovački lanci svojim radnicima isplaćuju najveće plaće

Flickr

Analiza financijskih izvještaja 12 najvećih trgovaca na domaćem tržištu utvrdila je kako prvih pet mjesta po visini neto plaća drže tvrtke u vlasništvu njemačkih i austrijskih kompanija, a prva domaća tvrtka nakon njih je splitski Tommy.

Na vrhu se već godinama nalazi DM u vlasništvu njemačkoga Drogerie Markta koji je od dolaska u Hrvatsku stalno na vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca uopće.

DM je prošle godine, usprkos pandemiji, prosječnu neto plaću povećao za 6,5 posto pa sad iznosi oko 10.700 kuna.


Tu njemačku tvrtku u stopu slijede Lidl i Kaufland koji su dio moćne njemačke Schwarz grupe, njemački Mueller te austrijski Spar. Tako je Lidl prošle godine svojim radnicima povećao neto plaću za 10 posto, pa sada iznosi 9300 kuna, pokazuju podaci Financijske agencije za 2020. godinu.

Neki od poslodavaca koji svojim radnicima isplaćuju manje plaće su Fortenovine tvrtke Tisak s oko 4600 i Konzum s oko 4580 kuna neto plaće. Konzum je inače jedina tvrtka u top 20 koja je prošle godine svojim radnicima smanjila prosječnu neto plaću za 4 posto. U to isto vrijeme je Tisak, koji je isto dio Fortenova grupe, svojim radnicima povećao plaću čak za 44 posto.Pri kraju ljestvice po tome koliko plaćaju svoje radnike su omiški Studenac i križevački KTC, jedina hrvatska tvrtka u kojoj se ne radi nedjeljom. Obe tvrtke su svojim zaposlenicima prošle godine povećali plaću mizernih 1 posto. Ali čak i tako, njihovi radnici dobivaju veću plaću nego u Konzumu. Prosječna plaća u Studencu tako je 5450 kuna, a u KTC-u 5380 kuna, piše danica.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI