STUDENTIMA NARASLA SATNICA, RODITELJI NA MUKAMA: Crno im se piše ako im dijete zaradi više od 15.000 kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Minimalna studentska satnica je od početka godine narasla na 26.50 kuna.

I dok je ova vijest dobra za student ujedno je loša i za njihove roditelje.

Naime, u pravilima stoji da ako student zarađuje više od 15.000 kuna, njegovi roditelji gube prava na poreznu olakšicu.


Pređe li dijete taj iznos porezna uprava će zatražiti povrat novca tako da određeni limit djeluje destimulirajuće na student. Mnogi studenti tijekom ljeta zarade više od 15.000 kuna pa se mnogi pitaju je li pošteno tako destimulirati mlade koji samo žele za sebe zaraditi.

Samohrana majka dvoje djece iz Osijeka je za Glas Slavonije rekla kako je prošle godine na vlastitoj loži osjetila ovakve posljedice.Njezina kćer je za samo 200 kuna prešla zakonski limit, zbog čega je ona morala platiti čak 2500 kuna poreza. Žena smatra da bi s obzirom na inflaciju taj limit trebao biti iznad 20.000 kuna.

Tihomir Milinović, rukovoditelj osječkog Studentskog servisa smatra da bi se limit studentske zarade mogao povećati, ali ističe da najveći dio studenata zarađuje godišnje iznose koji su manji od 15.000 kuna.

Važno je napomenuti da Zakon o porezu na dohodak propisuje da je student oslobođen plaćanja poreza do godišnje zarade u iznosu od 63.000 kuna, a ako zaradi više mora platiti 20 posto poreza te uz to mora platiti i prirez prema mjestu stanovanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI