VEĆINA GRAĐANA U STRAHU ZBOG POVEĆANJA CIJENA NAKON UVOĐENJA EURA: Unatoč strahu građana postoji i jedna dobra vijest

Screenshot

Još je ostalo nešto manje od 18 mjeseci od uvođenja eura i priključenja Hrvatske eurozoni. Iako Vlada i Hrvatska narodna banka pokušavaju odagnati strahove građana govoreći da poskupljenja, barem značajnih, neće biti, u razgovoru s prosječnim građaninom na ulici saznajemo kako se većina njih plaši da će trgovci iskoristiti cijene za povećanje cijena na stražnja vrata:

“Vidio sam na televiziji kako guverner kaže da poskupljenja neće biti, ali ne mislim da će to biti tako. Poznavajući naše trgovce oni će zgrabiti priliku i dignuti cijene”, kaže 45-godišnji Marko. “Nadam se da je HNB u pravu i da neće tako biti, ali čini mi se da ćemo još više kupovati u Sloveniji nego što je to sad slučaj”.

Istog je mišljenja i umirovljenica Ana koja jedva preživljava od svojih 2200 kuna mirovine, a povećanje cijena bi je moglo gurnuti na rub siromaštva.


“Ja vam ništa ne vjerujem Vladi i bankama. Njih uopće nije briga za sirotinju i ne očekujem ništa dobro od svega”, uvjerena je Ana.

Jesu li zabrinuti građani u pravu i trebaju li se bojati velikih poskupljenja ocijenio je ekonomski analitičar Damir Novotny koji govori da će poskupljenja sigurno biti, ali ne toliko koliko se građani boje.“Hrvatska je u specifičnoj situaciji jer su cijene u našoj zemlji barem 50 posto hrvatskih prehrambenih proizvoda skuplje nego što su npr. u Sloveniji. Kad ljudi govore o naglom poskupljenju cijena u Sloveniji i Italiji nakon uvođenja eura zaboravljaju da su njihove cijene bile dosta niže od onih u okruženju te su se uvođenjem eura počele približavati njima. Za razliku od njih, naši građani zbog visokih cijena idu u trgovinu u Sloveniju jer su cijene tamo niže i jer tamo iste proizvode istih proizvođača mogu kupiti po nižim cijenama”, kaže Novotny.

“U Hrvatskoj možemo očekivati cjenovnu konvergenciju kao što se dogodilo Slovačkoj i Sloveniji, što znači da bi cijene u Hrvatskoj nakon uvođenja eura trebale postati slične cijenama u okruženju. Nažalost, to znači će neke stvari koje su sada nešto jeftinije, trebale poskupiti. Ali neke stvari bi mogle i pojeftiniti”.

Novotny kaže kako nisu sve vijesti ipak loše, jer bi se i plaće trebale početi izjednačavati s onima u okruženju.

“Plaće bi trebalo početi rasti kako bi dostigle plaće u okruženju, ali puno toga ovisi o rastu BDP-a u budućnosti”.

Je li pametno uvoditi euro u doba pandemije kada se cijeli svijet nalazi na prekretnici i nitko nije siguran što donosi sutra.

“Sve analize o pripremljenosti hrvatskog gospodarstva govore kako bi euro trebalo što prije uvesti. Da nije bilo pomoći EU, teško bismo prebrodili ovu krizu, a da smo već u eurozoni imali bismo još bolje uvjete za brži oporavak”, ističe Novotny.

Ekonomski analitičar napominje da će s uvođenjem eura biti lakše i građanima i poduzetnicima i državi jer će se svi moći zaduživati po puno nižim kamatnim stopama nego što je sada slučaj:

“Ulaskom u eurozonu lakše ćemo se obraniti od kriza poput one iz 2007.-2008., a i investitori će početi dolaziti u većem broju jer ćemo biti u zajedničkoj zoni s najbogatijim zemljama svijeta što će sigurno povećati privlačnost Hrvatske među stranim ulagačima”, zaključuje Novotny.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI