VUJČIĆ OTKRIO ŠTO ĆE BITI S KUNAMA NAKON UVOĐENJA EURA: HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će ih pohraniti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon uvođenja eura građani će kune u kovanicama moći zamijeniti eurom u roku od tri godine. Za zamjenu papirnatih novčanica neće biti ograničenja.

U prva dva tjedna 2023. godine građani će moći plaćati objema valutama. U slučaju da koriste kune, ostatak novca vraćat će im se u eurima. Nakon toga plaćat će se isključivo eurima.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je za RTL rekao je da će veći problem biti što učiniti s milijardu i 100 milijuna kovanica, za koje je potreban prostor “u 120 električnih tramvaja ZET-a”, a koje će se morati pohraniti i čuvati tri godine. Papirnate novčanice će se paralelno s povlačenjem iz optjecaja uništavati.


Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni. Prije nego što se to trajno riješi, rješenje bi trebao biti neki vojni prostor.

“Pokrenuta je suradnja s Ministarstvom obrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohrane povučenih kovanica kune”, kažu u HNB-u. Dodali su da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom obrane očekuje krajem prve polovice sljedeće godine, piše Jutarnji list.Facebook Comments

Loading...
DIJELI