ČOVJEK KOJI JE MOGAO BITI HRVATSKI KRALJ: Kratko vrijeme bio je prijestolonasljednik tadašnje NDH

Amedeo Savojski, poznat još kao vojvoda od Aoste i princ Zvonimir rođen je na današnji dan 27. rujna 1943. godine kao sin kralja Tomislava i princeze Irene od Grčke i Danske čime je na kratko vrijeme postao prijestolonasljednik tadašnje NDH.

Rođen je u Vili della Cisterna u Firenci, a njegovo je puno ime Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir.

Do kraja 2006. bio je poznat kao vojvoda od Aoste, a nakon toga se proglasio vojvodom od Savoje. Zanimljiv je podatak da je njegova majka potomak ruskih careva i britanske kraljice Vikotorije.


Kad je Amedeu bilo samo četiri godine, otac mu je umro u egzilu u Buenos Airesu, a naslijedio ga je kao vojvoda od Aoste. Studirao je na fakultetu Navale Morosini u Veneciji i u Engleskoj. Zatim je pohađao Pomorsku akademiju u Livornu, gdje je diplomirao kao časnik u talijanskoj mornarici.

Amedeo Savojski je u dobi od dvadeset godina oženio u Portugalu princezu Klaudiju od Orléansa koja je ujedno bila kći pretendenta na francusko kraljevsko prijestolje i njegova rođakinja. Imali su troje djece, a nakon rastave vojvoda od Aoste ženi se Silvijom Paternò di Spedalotto.Umro je 1. lipnja 2021. u 77. godini života od zatajenja srca. Do svoje je smrti živio u Toscani u blizini Firence te se bavio proizvodnjom vina.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI