AMERIKANCIMA USPJELO ŠTO NIKOME NIJE! Potopili najveći bojni brod u povijesti

U Drugom svjetskom ratu, na današnji dan, 24. listopada 1944. godine Amerikanci su potopili najveći bojni brod u povijesti – japanski Musashi. Taj moćni brod pripadao je klasi Yamato i sagrađen je u Mitsubishijevom brodogradilištu u Nagasakiju, piše portal Dnevno.

Brod je služio i kao admiralski brod zapovjednika kombinirane japanske flote – slavnog admirala Isorokua Yamamota.

Dimenzije tog broda nikada kasnije u povijesti nisu nadmašene u klasi bojnih brodova. Dužina mu je iznosila 263 metra, a istisnina do 73.000 tona. Oklop je na mjestima dosezao debljinu od nevjerojatnih 65 centimetara čelika. Glavno oružje činilo je 9 topova kalibra 460 milimetara. Bili su to najveći topovi ikada ugrađeni u neko plovilo.


Ispaljivali su granate od 1.360 kilograma (teške kao prosječni automobil srednje klase) na daljinu od 42 kilometra. Svaki od 9 topova bio je težak oko 147 tona (kao nekoliko tenkova). Paluba je bila prekrivena slojem drveta debelim 4 metra. Samo porinuće broda uzrokovalo je tsunami koji je potopio neke kuće u obližnjoj luci.

Brod je imao pogonski stroj od 150 tisuća konjskih snaga, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od gotovo 27,5 čvorova (50,86 km/h). Brod Musashi jednom prilikom je posjetio i sam japanski car Hirohito. Posada broda brojila je oko 2.400 ljudi.Amerikanci su na taj brod poslali napadačke zrakoplove sa 5 nosača aviona. Musashi je napadnut na području filipinskog otočja. Američki piloti otkrili su da je pramac broda osjetljiviji na napad. Nakon 19 torpeda i 17 bombi, Musashi je počeo tonuti. Japanski zapovijedajući admiral želio je brod nasukati na obližnji otok, ali bilo je prekasno. Musashi je potonuo u 19,36 sati po lokalnom vremenu, odvevši u smrt 1.023 člana posade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI