Autor “Malog princa” nestao leteći prema nacističkom teritoriju

Letačko iskustvo stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini.

Slavni književnik Antoine de Saint-Exupéry, nestao je nad Sredozemljem tijekom leta vojnim zrakoplovom na izviđačkoj misiji 31. srpnja 1944. godine. Poznati autor Malog princa bio je za vrijeme Drugog svjetskog rata pilot u zrakoplovstvu Slobodnih francuskih snaga. To su bili Francuzi koji su se priklonili Charlesu de Gaulleu i odbili suradnju s nacističkom Njemačkom.

Saint-Exupéry letjeti je počeo otprilike s 21 godinu i zatim se učlanio u Francusko ratno zrakoplovstvo. Mnogo letačkog iskustva stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini. U to vrijeme počeo je i pisati knjige. Prilikom pokušaja obaranja rekorda u brzini leta između Francuske i Vijetnama, srušio se u Egiptu, ravno u pustinju. Bio je na rubu smrti, no u zadnji čas ga je spasio jedan beduin na devi.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata žarko je želio letjeti za saveznike, unatoč svojim ozljedama i poodmakloj dobi. Već su mu bile 43 godine, što je bilo 8 godina više od maksimalne dozvoljene dobi za pilota. Ipak, uspio je dobiti specijalno odobrenje generala Dwighta D. Eisehowera (budući američki predsjednik) i poletjeti u vojne misije. Upravljao je američkim avionom Lockheed P-38 Lighting.

Kobnog dana poletio je s otoka Korzike u izviđačku misiju prema francuskoj obali, okupiranoj od Njemačke. Nikada se više nije vratio. Francuzi u zadnje vrijeme ulažu mnogo napora da pronađu olupinu njegovog aviona negdje u moru. Ostaje i dalje misterij zbog čega se njegov avion srušio i gdje je točno završio.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI