BIO JE GLAVNI HITLEROV ZAPOVJEDNIK: Toliko mu je bio pokoran da su ga zvali ‘Mali ulizica’

Hitlerov visoki vojni zapovjednik Wilhelm Keitel rodio se 22. rujna 1882. godine u gradiću Bad Gandersheimu između Hannovera i Göttingena.

Školovao se u Göttingenu, a zatim je započeo profesionalnu vojničku karijeru kao časnik u vojsci Njemačkog Carstva.

Tijekom Prvog svjetskog rata postavljen je na dužnost u njemačkom Glavnom stožeru.


General je postao tek 1934. godine, oko godinu dana nakon Hitlerovog dolaska na vlast. Vrtoglav uspon na sam vrh njemačke vojne hijerarhije doživio je u doba tzv. Blomberg-Fritsch afere. Naime, dotadašnji najviši njemački vojni zapovjednik, feldmaršal Werner von Blomberg, koji je držao i položaj ministra rata, došao je u Hitlerovu nemilost jer nije u potpunosti podržavao Führerove agresivne vojne planove. Hitler je odlučio izbaciti Blomberga iz igre i napraviti preustroj. Ukinuo je položaj ministra rata, a Keitela, dotadašnjeg Blombergovog podređenog stavio je na čelo novoformiranog OKW. Time je, na neki način, OKW zamijenio dotadašnje ministarstvo rata.

Keitel je tim preustrojem postao najviše pozicionirani general u Wehrmachtu. Tijekom drugog svjetskog rata, 1940. godine unaprijeđen je i u čin feldmaršala. Keitelov je glavni adut u napredovanju i ostanku na visokoj poziciji bila pokornost prema Hitleru i nenametanje vlastitih mišljenja. Njegove su mu se kolege zbog svega toga obraćale s Mali ulizica. Za vrijeme rata sudjelovao je u izvršenju svih ratnih i osvajačkih planova Trećega Reicha.Dana 8. svibnja 1945. godine potpisao je akt o bezuvjetnoj kapitulaciji Njemačke predstavnicima Crvene Armije u Berlinu. Na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Nürnbergu i obješen u listopadu 1946. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI