ĆIRO PROGLAŠEN TRENEROM SVIH TRENERA: Vatreni pobijedili Nizozemsku u borbi za treće mjesto

Hrvatska je nogometna reprezentacija u utakmici za treće mjesto na današnji dan 11. srpnja 1998. godine ostvarila dotad najveći uspjeh u svojoj nogometnoj povijesti.

Vatreni su na Svjetskom nogometnom prvenstvom održanom u Francuskoj u borbi za treće mjesto pobijedili Nizozemsku rezultatom 2-1, a golove su zabili Robert Prosinečki i Davor Šuker.

Do tog je uspjeha naša reprezentacija došla nizom sjajnih pobjeda tijekom prvenstva. Prvo, u skupini smo bili s Argentinom, Jamajkom i Japanom. Jamajku smo pobijedili 3–1, a Japan 1–0. Prošli smo skupinu kao drugi jer nas je pobijedila Argentina.


U osmini finala pobijedili smo Rumunjsku 1–0. Silno je zatim odjeknula hrvatska pobjeda nad Njemačkom 3–0 u četvrtfinalu. Golove su Nijemcima zabili Jarni, Vlaović i Šuker. U polufinalu smo zatim igrali s domaćinima, slavnom francuskom momčadi u naponu snage (Zidane, Henri). Šuker je uspio zabiti Francuzima gol u 46. minuti, ali su zatim Francuzi nama dali dva gola i izbacili nas iz finala.

Ipak, igrali smo za 3. mjesto utakmicu s Nizozemskom i pobijedili. Utakmica je održana na stadionu Parc des Princes u Parizu pred 45.500 gledatelja. Igrači slavnog sastava Vatrenih su: Dražen Ladić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Silvio Marić, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Igor Tudor, Ardian Kozniku, Robert Jarni, Zoran Mamić, Goran Vlaović, Krunoslav Jurčić, Petar Krpan, Anthony Šerić, Goran Jurić, Marijan Mrmić i Vladimir Vasilj.Izbornik reprezentacije bio je legendarni Miroslav Ćiro Blažević koji je nakon tog prvenstva proglašen trenerom svih trenera. Najbolji strijelac prvenstva bio je upravo naš Davor Šuker s postignutih šest pogodaka. Na povratku u Zagreb Vatrene je, prema ondašnjim izvještajima, dočekalo više od pola Zagreba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI