Dalaj Lama emigrirao u Indiju (1959.)

Dana 31. ožujka 1959. Dalaj Lama emigrirao je iz Tibeta u Indiju nakon neuspjeha Tibetanskog ustanka. Otišao je iz Lhase, glavnog grada Tibeta, još 17. ožujka, s grupom od dvadesetak ljudi, uključujući šestoricu ministara. Tibetansko-indijsku granicu prešao je Dalaj Lama kod prijelaza Khenzimana. Da bi se došlo iz Tibeta u Indiju potrebno je prijeći Himalaje, a Dalaj Lama se nakon tog pothvata privremeno smjestio u samostanu Tawang (jedan od najvećih samostana u Indiji).

Izbjegličku vladu Tibeta Dalaj Lama smjestio je u naselju McLeod Ganj pokraj indijskog grada Dharamshale. Riječ je o lokaciji na sjeveru Indije, u podnožju Himalaja. Grad Dharamshala razmjerno je blizu području Kašmira, a McLeod Ganj ponekad nazivaju i Mala Lhasa. Ondje se nalazi mnogo pripadnika tibetanske emigracije.

Dalaj Lama i danas živi na području Dharamshale u Indiji. Njegova tibetanska vlada ima i premijera, a tu funkciju danas obavlja Lobsang Sangay. Titula premijera na tibetanskom jeziku glasi sikyong, što otprilike znači politički vođa (za razliku od duhovnog vođe).

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI