Dan grada Splita: Slavi se u čast svetkovine svetog Dujma

Na današnji dan obilježava se Dan grada Splita u čast svetkovine svetog Dujma te se ta svetkovina obilježava stoljećima pod nazivom Sudamja (Su-sveti, dajma-Dujma), dok Splićani jednostavno to nazivaju fešta svetog Duje ili fjera svetog Duje.

Sveti Duje bio je biskup Salone u vrijeme cara Dioklecijana koji je bio poznat po progonu kršćana. Rodio se u Siriji u 3. stoljeća u bogatoj obitelji. Nakon propovijedanja u Sriji, odlučio se na misionarsko djelovanje u rimsku provinciju Dalmaciju.

U tada najvećem dalmatinskom gradu Saloni postaje biskup (284.) naslijedivši Venancija. Za vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana ubijen je po naredbi rimskog namjesnika Dalmacije Marka Aurelija Junija u gradskom amfiteatru Salone, a pokopan je izvan gradskih zidina na sjevernom groblju danas poznatom pod nazivom Manastirine.


Nakon što je Milanskim ediktom 313. godine kršćanstvo izjednačeno s ostalim religijama u Rimskom Carstvu, narod je javno počeo štovati Dujma kao sveca i mučenika. Početkom 5. stoljeća nad njegovim grobom podignuta je bazilika koja je srušena kada je Salona razorena od strane združenih avarsko-slavenskih snaga.

Većina preživjelog stanovništva sklonila se u obližnju Dioklecijanovu palaču kada i počinje pravi razvoj grada koji se uskoro širi izvan zidova palače. Sam grad u dokumentima nazivao se latinskim imenom Spalatum. Splitski biskup Ivan Ravenjanin je sredinom 7. stoljeća organizirao da se relikvije sv. Dujma prenesu u Dioklecijanov mauzolej, koji je preuređen u katedralu, gdje se i danas čuvaju i prikazuju na svečev spomendan.Najstariji izvor o proslavi Sudamje je u odredbama Splitskog statuta iz 1312. godine u kojem se donose posebne odredbe o proslavi i štovanju sv. Dujma. Kontradiktorna je činjenica da Splićani svoj grad promoviraju kao Dioklecijanov grad, iako je upravo taj rimski car odgovoran za ubojstvo njihovog sveca-zaštitika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI