Djed Charlesa Darwina bio je porculanski tajkun – 1795.

Tvrtka Wedgwood i danas proizvodi keramiku i predstavlja jedan od najpoznatijih engleskih brandova. Dapače, Wedgwood je danas u proizvodnji porculanskog posuđa jedno od najpoznatijih imena u cijelom svijetu.

Josiah Wedgwood imao je kćer imenom Susannah, koja je bila majka Charlesa Darwina. Zanimljivo je da se Charles oženio svojom rođakinjom Emmom Wedgwood – koja je također bila unuka Josiaha Wedgwooda. Dakle, Charles Darwin i njegova supruga zapravo su bili bratić i sestrična (u to doba to nije bilo neobično u Velikoj Britaniji, jer se i kraljica Viktorija udala za svog bratića – princa Alberta od Sachsen-Coburg-Gothe).

Osim po tome što je osnovao prvu tvornicu za masovnu proizvodnju porculana u Engleskoj te po tome što je bio Darwinov djed, Josiah Wedgwood bio je poznat i po tome što se zalagao za ukidanje ropstva. Taj se pokret nazivao abolicionizam i doista je urodio ukidanjem ropstva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nažalost, u Sjedinjenim Američkim Državama ropstvo je opstalo mnogo dulje, sve do Građanskog rata. Josiah Wedgwood umro je upravo na današnji dan 1795. godine, ne dočekavši rođenje svog unuka Charlesa Darwina.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI