Druga bitka kod Mohača (1687.)

Druga bitka kod Mohača predstavljala je suštu suprotnost prvoj. 

Dana 12. kolovoza 1687. godine dogodila se Bitka kod Mohača između Svete lige i Osmanskog Carstva. Bitka je vođena na lokaciji bliskoj mjestu na kojem se 1526. godine dogodila sudbonosna bitka između Osmanlija i ugarskog kralja Ludovika II. Jagelovića. Dvije bitka bile su vremenski razmaknute za 161 godinu, a obje su se dogodila u mjesecu kolovozu (29. kolovoza 1526. godine, odnosno 12. kolovoza 1687. godine).

Prva bitka kod Mohača bila je sudbonosna za Ugarsko Kraljevstvo, jer je u njoj poginuo posljednji jedinstveni nehabsburški ugarski kralj, spomenuti Ludovik II. Jagelović. Dapače, pobjeda sultana Sulejmana I. Veličanstvenog u toj je prvoj bitki bila toliko odlučujuća da je u narednom razdoblju došlo do kolapsa i raspada Ugarskog Kraljevstva, čije je velike dijelove prisvojilo Osmansko Carstva.

Druga bitka kod Mohača predstavljala je suprotnost prvoj. U njoj su, naime, habsburške snage nadmoćno pobijedile Osmanlije, tako da je Osmansko Carstvo u nastavku izgubilo velike dijelove Ugarske i Slavonije u korist Habsburške Monarhije. Glavni habsburški vojskovođe u Drugoj bitki kod Mohača bili su vojvoda Karlo Lotarinški, markgrof Ludovik Badenski i bavarski knez-izbornik Maksimilijan Emanuel iz dinastije Wittelsbach.

U bitki je sudjelovao i znameniti princ Eugen Savojski, koji je u to vrijeme imao samo 23 godine (kasnije je postao velikim vojskovođom).Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI