FRAKCIJA CRVENE ARMIJE OTELA POSLOVNOG ČOVJEKA: Teroristički čin snažno odjeknuo u Europi

Bundeskanzler Helmut Schmidt empfängt Arbeitgeberpräsident Hanns Martin Schleyer

Na dan 5. rujna 1977. Frakcija Crvene armije (njem. Rote Armee Fraktion, RAF) otela je u Kölnu njemačkog poslovnog čovjeka Hannsa Martina Schleyera. Radilo se o terorističkom činu koji je snažno odjeknuo u Europi.

Šezdesetdvogodišnji Schleyer bio je u to vrijeme predsjednik Saveznog udruženja njemačkih udruga poslodavaca, kao i predsjednik Savezne udruge za njemačku industriju. Među njemačkim je ljevičarima bio nepopularan zbog kapitalističkih nastojanja spomenutih organizacija, ali i zbog svoje nacističke prošlosti u SS-u, piše portal Povijest.hr.

Pripadnici Frakcije Crvene armije oteli su ga spomenutog dana dok ga je vozač u automobilu prevozio kroz Köln. Schleyerov su automobil tipa Mercedes-Benz 450 SEL zaustavili nedaleko od križanja ulica Friedrich-Schmidt-Strasse i Vincenz-Statz-Straße u zapadnom dijelu Kölna. Pomoću automatskog oružja ubili su njegovog vozača, kao i njemačke policajce u pratećem vozilu. Schleyera su izvukli iz automobila i ukrcali u vlastito vozilo te odveli na skrovitu lokaciju.

Držali su ga u zarobljeništvu 43 dana skrivajući ga, kako je kasnije saznato, u jednom neboderu u kölnskom predgrađu Erftstadt-Liblar. Nakon što policija nije pristala na zahtjeve otmičara za oslobađanjem iz zatvora njihovih kolega iz Frakcije Crvene armije, Hannsa Martina Schleyera ubili su 18. listopada 1977. godine, a njegovo su mrtvo tijelo ostavili u prtljažniku jednog Audija 100 u Francuskoj.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI