Frédéric Auguste Bartholdi – autor Kipa slobode (1834.)

Dana 2. kolovoza 1834. rođen je francuski umjetnik Frédéric Auguste Bartholdi, autor nekih od najvećih kipova u zapadnom svijetu. Naime, Bartholdi je izradio znameniti Kip slobode, smješten na ulazu u luku New Yorka i visok čak 46 metara. Taj kip, koji je u međuvremenu postao jednim od američkih nacionalnih simbola, nastao je, dakle, umijećem i trudom jednog Francuza (osim što je Kip slobode dizajnirao u kiparskom smislu, Bartholdi se borio i za njegovu realizaciju, koja je predstavljala velik pothvat u poduzetničkom smislu).

Frédéric Auguste Bartholdi rodio se u Colmaru na području pokrajine Alsace (njem. Elsass). Ta je pokrajina, zajedno sa susjednom Lotaringijom, tijekom dugog vremenskog razdoblja predstavljala spornu točku između Francuske i Njemačke. Bartholdijev rodni Colmar udaljen je samo oko 15 kilometara od današnje francusko-njemačke granice na Rajni i oko 60 kilometara od Strassbourga.

U Francuskoj se danas može vidjeti Bartholdijev kolosalni kip Lava iz Belforta (franc. Lion de Belfort), smješten u gradu Belfortu, nedaleko od granice sa Švicarskom. Riječ je o skulpturi lava dugačkoj čak oko 22 metra, izgrađenoj u spomen na junačku obranu Belforta od Nijemaca. Lav iz Belforta najveća je kamena skulptura u Francuskoj, a zanimljivo je da ima veću masu od Kipa slobode. Osim tih dvaju kolosalnih skulptura Bartholdi je izradio još i cijeli niz kipova znamenitih povijesnih osoba, uključujući Georgea Washingtona, markiza de Lafayettea i Vercingetorixa (galskog vođu koji se borio protiv Julija Cezara).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI