Goebbels održao huškački govor u Berlinu (1943.)

Dana 18. veljače 1943. nacistički ministar propagande Joseph Goebbels održao je govor u berlinskom Sportpalastu (Palači sportova), pri čemu je pozvao Nijemce na tzv. totalni rat. U tom je govoru ujedno prvi put Nacistička stranka proiznala da Trećem Reichu prijeti velika opasnost. Naime, govor je održan samo oko dva tjedna nakon strahovitog njemačkog poraza u Bitki kod Staljingrada, pri čemu je zarobljena čitava armija Wehrmachta na čelu s feldmaršalom Paulusom.

Njemačke su postrojbe u to vrijeme gubile praktički na svim bojištima, uključujući sjevernu Afriku. Goebbels je govor održao u dvorani Sportpalasta, u kojoj je tom prilikom bio postavljen veliki natpis TOTALER KRIEG — KÜRZESTER KRIEG (hrv. totalni rat – najkraći rat). Javnost je bila pozvana na još veći angažman na području ratnog napora, ukoliko je potrebno radeći 10, 12 pa i 14 sati dnevno.

Wehrmacht i njemački narod prikazani su kao branitelji Europe od invazije boljševika s istoka, a za njemačke promašaje u prošlosti okrivljeni su Židovi. Govor je puštan na radiju, a snimljen je i propagandni filmski uradak. Publika koja je snimana na filmu bila je brižno selektirana kako bi se pokazalo oduševljenje Goebbelsovim riječima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI