Grčka premijerska dinastija Papandreou – 1968.

Georgios Papandreou začeo je pravu dinastiju grčkih premijera, jer su osim njega premijerima postali i njegov sin i unuk.

Dana 1. studenog 1968. godine umro je grčki političar Georgios Papandreou. On je bio čak u tri navrata grčki premijer, a politička karijera trajala mu je preko 50 godina. Osobito je zanimljivo da je Papandreou začeo pravu dinastiju grčkih premijera, jer su osim njega premijerima postali i njegov sin i unuk. Naime, sin mu se zvao Andreas Papandreou, a bio je premijer u dva navrata – od 1981. do 1989. i od 1993. do 1996. godine. Georgiosov unuk, a Andreasov sin, živi i danas, zove se također Georgios Papandreou kao i djed, a bio je grčki premijer od 2009. do 2011. godine.

Georgios Papandreou stariji (djed) rođen je još davne 1888. godine u gradiću Kalentzi na Peloponezu. Bio je sin pravoslavnog svećenika Andreasa. Inače, prezime Papandreou, kao i druga grčka prezimena koja započinju s prefiksom Papa– (Papanikolaou, Papakostas), ukazuju na podrijetlo od pravoslavnog svećenika.

Kao začetnik premijerske dinastije, Papandreou je bio premijer od 1944. do 1945., 1963., kao i od 1964. do 1965. godine. Sina Andreasa, budućeg premijera, dobio je sa svojom suprugom Zofiom (Sofijom) Mineyko, koja je bila poljskog podrijetla (otac joj je bio Poljak Zygmunt Mineyko, koji je u Grčkoj naišao čak i na jedan važan arheološki nalaz kod Zeusovog hrama u Dodoni).

Georgiosov sin Andreas oženio se, pak, jednom Amerikankom – Margaret Chant – i ona mu je rodila sina Georgiosa, također premijera. Taj mlađi Georgios imao je 16 godina kad mu je istoimeni djed premijer umro u Ateni.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI