Hanibalova najveća pobjeda nad Rimljanima (216. pr. Kr.)

Bitka kod Kane odigrala se tijekom Drugog punskog rata (218. – 201. pr. Kr.), nakon što je Hanibalova vojska uz velike muke prešla Alpe.

Jedna od najznačajnijih i najviše proučavanih bitaka u ljudskoj povijesti dogodila se 2. kolovoza 216. pr. Kr.. Vojska od 50.000 Kartažana pod čuvenim vojskovođom Hanibalom suprotstavila se mnogo većoj rimskoj vojsci (86.000 vojnika) koju su vodili konzuli Julije Emilije Paul i Terencije Varo. Hanibalova briljantna taktika omogućila je Kartažanima da temeljito poraze Rimljane.

Bitka se odigrala tijekom Drugog punskog rata (218. – 201. pr. Kr.), nakon što je Hanibalova vojska uz velike muke prešla Alpe. No, time je Hanibal dobio stratešku prednost i porazio Rimljane u bitkama kod Trazimenskog jezera i Trebije. Rimljani su zato okupili golemu vojsku i dočekali Hanibala na ušću rijeke Ofanto u Apuliji.

Hanibal je postrojio svoje snage tako da maksimalno iskoristi svoju brojčano i kvalitetno nadmoćnu konjicu (postavio ju je na krila), dok je u sredini bojne linije izmiješao veterane s neiskusnim vojnicima, vjerojatno u nadi da će prvi poduprijeti i nadoknaditi slabosti potonjih. Hanibal se, za razliku od rimskih zapovjednika koji su se tradicionalno postavili uz konjicu na krilima vojske, nalazio u središtu bojne linije, među pješaštvom. Iako se često spominje panika koju su među Rimljanima izazvali Hanibalovi slonovi, do Kane su svi već bili izginuli.

Nakon neodlučnog sukoba lakih pješaka došlo je do sukoba teškog pješaštva u središtu bojnog polja i konjice na krilima. Dok su rimski pješaci polako potiskivali Kartažane u središtu bojnog polja, kartažanski laki pješaci na krilima se nisu odmah uključili u borbu, već su rimskim pješacima priši s bokova. Još gore po Rimljane, kvalitetna prednost kartažanske konjice omogućila joj je da brzo natjera svoje rimske protivnike u bijeg. Time su Kartažani rimsku vojsku uhvatili u dvostruko okruženje. Zatim ju je kartažanska konjica napala s leđa i gotovo potpuno uništila – ubijeno je oko 50.000 Rimljana, uključujući Paula, dok su Kartažani imali svega 6.000-8.000 mrtvih. Prema nekim izračunima, u posljednim je stadijima bitke svake minute umiralo oko 600 Rimljana!

Rimska je legija bila izvrsno uvježbana, organizirana i opremljena, među najboljim vojnim jedinicama svoga vremena. No, Rimljani su izvukli bolnu pouku o tome kako i najbolja vojska može biti neučinkovita ako je neadekvatno vođena. Rimljani nisu iskoristili brojčanu premoć, niti su pravovremeno reagirali na prodor kartažanske konjice.Ipak, iako je bitka predstavljala velik taktički poraz za Rimljane, strateška prednost Rima u smislu ljudstva i odanosti njegovih saveznika omogućila mu je da se brzo oporavi i porazi Hanibala kod Zame 202. pr. Kr. i odnesu pobjedu u ratu.

piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Loading...
DIJELI