HERMAN GORING: Zločinac, šminker i sakupljač umjetnina, no okrenuo se protiv Hitlera koji ga je smijenio

Dana 12. siječnja 1893. godine u Rosenheimu u Bavarskoj rođen je jedan od najpoznatijih nacističkih vođa – Hermann Göring. Hermannov otac – Heinrich Ernst Göring – bio je nekoć njemački kolonijalni guverner u Namibiji, tada zvanoj Njemačka Jugozapadna Afrika. Hermannov je otac nakon te službe bio i konzul na Haitiju, a zatim i u egipatskoj Aleksandriji. U trenutku Hermannovog rođenja, otac mu je bio upravo na Haitiju, a majka je također otišla onamo ubrzo nakon poroda, ostavivši bebu s prijateljima u Bavarskoj. Otac i majka vratili su se u Njemačku k malom Hermannu Göringu tek nakon tri godine.

Hermann Göring proslavio se u Prvom svjetskom ratu kao pilot (srušio je 22 aviona), a kasnije je svoj životni put vezao uz Hitlera i njegovu politiku. Prvo je postao visoki dužnosnik NSDAP-a, a u vrijeme Drugog svjetskog rata i drugi čovjek Trećeg Reicha te programirani Hitlerov nasljednik. Još prije početka rata Göring je postao vrhovni zapovjednik njemačkih zračnih snaga (njem. Luftwaffe), a tijekom rata dobio je i čin Reichsmarschalla čime je dano do znanja da je po rangu odmah iza Hitlera.

Dvaput se ženio i imao je niz ljubavnica, a navodno se volio oblačiti i u žensku odjeću. Göring je bio poznat po ekstravagandnom ukusu i blistavoj odjeći. Tako je znao nositi srednjovjekovni kostim, starorimsku togu, lovačka odijela, krznene ogrtače, ali mu je najdraža ipak bila blistava maršalska odora prepuna raznih odlikovanja. Bio je i pasionirani sakupljač umjetnina koje je natrpao na svom imanju Carinhall u Pruskoj. Većinu umjetnina za njega su diljem okupirane Europe ili krali ili otkupljivali po maksimalno niskim cijenama posebni odredi SS-a.


Göring je volio da ga se naziva Željezni čovjek (njem. der Eiserne), ali nekoć zgodni i mišićavi pilot iz Prvog svjetskog rata postao je debeo i slab.

Pred sam kraj Drugog svjetskog rata Hermann Göring pokušao je pregovarati sa saveznicima Hitleru iza leđa zbog čega ga je Hitler optužio za veleizdaju i smjenio sa svih položaja. Reichsmarschall se saveznicima predao 9. svibnja 1945., a tijekom suđenja nacističkim dužnosnicima u Nürnbergu počinio je samoubojstvo. Bio je odjeven u svoju maršalsku uniformu, ali bez odlikovanja.Facebook Comments

Loading...
DIJELI