HITLER JE HTIO POKORITI I AMERIKU! Potpuno je krivo procijenio cijelu situaciju i zapečatio svoju sudbinu

Adolf Hitler, vođa Trećeg Reicha na današnji je dan 1941. objavio rat SAD-u, tadašnjoj najvećoj svjetskoj industrijskoj sili. Što ga je navelo da učini takav potez?

Hitler je objavio rat SAD-u, premda u dotadašnjem dijelu rata još nije uspio pobijediti ni Veliku Britaniju ni Sovjetski Savez.

Naime, Bitka za Britaniju već je bila izgubljena, a u Rusiji su njemačke snage zaustavljene u snijegu pred Moskvom. U takvoj situaciji objaviti rat najvećoj svjetskoj industrijskoj sili ne čini se kao razuman potez. Zašto je, dakle, Hitler to učinio? Učinio je to prije svega zbog Japanaca, kojima je obećao da ako napadnu SAD, da će i on objaviti rat Amerikancima. Nadalje, Hitler je uviđao da SAD ionako već uvelike sudjeluje u ratu u Europi, kao britanski saveznik. Formalno objavljivanje rata samo će omogućiti Nijemcima da bez zadrške potapaju američke brodove na Atlantskom oceanu.


Osim svega toga, Hitler je krivo procijenio Amerikance. Mislio je da su oni u osnovi demoralizirana i korumpirana zemlja koja će se lako slomiti, a da će u njoj pobijediti pronacističke snage zasnovane na prisutnom rasizmu. Bio je u krivu. Objava rata SAD-u zapečatila je Hitlerovu sudbinu. Iz rata više nije mogao izaći kao pobjednik.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI