HITLEROV POMOĆNIK KOJI JE NAPRAVIO FATALNU GREŠKU: Na svoju ruku pokušao pregovarati s Britancima

Dana 26. travnja 1894. godine rođen je poznati nacist Rudolf Hess, svojevremeni Hitlerov najbliži suradnik. Hess je nakon Hitlerovog dolaska na vlast dobio funkciju zamjenika Führera (njem. Stellvertreter des Führers), čime je postao drugi čovjek u nacističkoj hijerarhiji. Zanimljivo je da su Hitler i Hess čak dijelili zatvorsku ćeliju nakon neuspjelog puča u Münchenu 1923. godine. U zatvoru je Hitler Hessu diktirao svoju knjigu Mein Kampf, koja je postala vrlo popularna.

Rudolf Hess rođen je u egipatskom gradu Aleksandriji, što je prilično neobično za jednog Nijemca. Naime, njegov otac Fritz Hess bio je trgovac iz Bavarske koji je s obitelji boravio u Egiptu. Mali se Rudolf Hess školovao u njemačkoj protestantskoj školi u Aleksandriji, a povremeno je posjećivao i Njemačku.

Vjerojatno najzanimljiviji dio Hessovog života bila je neobična mirovna misija pri kojoj je pokušao protiv Hitlerove volje ostvariti 1941. pomirenje s Velikom Britanijom. Hess je bio izučen pilot pa je sam poletio avionom iz Njemačke i došao u Škotsku, gdje je tražio da ga povežu s Winstonom Churchillom. Međutim, premijer Churchill nije htio pregovarati s Hessom. Dapače, ovaj je stavljen u zatvor i nikada više nije pušten sve do smrti u 94. godini života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI