Hitlerovi Vukovi u ovčjoj koži poslani na London – 1940.

Zapovjednici njemačkih napada bili su feldmaršal Hugo Sperrle i feldmaršal Albert Kesselring.

Sedmog rujna 1940. godine u kasno poslijepodne počela su prva njemačka bombardiranja Londona u Drugom svjetskom ratu. Prvo je napadnut istočni London, tzv. East End. Naime, to je područje Londona bilo najbliže njemačkim bombarderima, a predstavljalo je i dobar vojni cilj zbog lučkih postrojenja i brodova usidrenih u londonskim dokovima na tom mjestu.

Operacija njemačkog bombardiranja zvala se na njemačkom Loge (ime povezano s božanstvom Lokijem iz mitologije) i Seeschlange (hrv. Morska zmija). Glavni zapovjednik njemačkih zračnih snaga bio je poznati Herman Göring, inače i sam zrakoplovni as iz Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da za bombardiranje Nijemci nisu koristili osobito teške bombardere. Korišten je Heinkel He-111, srednji bombarder, nazvan i Vuk u ovčjoj koži.

Uspjeh njemačkog bombardiranja bio je na početku velik. Naime, Britance je zateklo bombardiranje civilnih ciljeva. Ubijeno je već u prvim danima oko 400 ljudi, a potopljeno je i oštećeno dosta brodova u londonskim dokovima. Zapovjednici njemačkih napada bili su feldmaršal Hugo Sperrle (nekoć zapovjednik poznate Legije Kondor u Španjolskom građanskom ratu) i feldmaršal Albert Kesselring (najodlikovaniji Hitlerov zrakoplovni feldmaršal).

Nijemci su se nadali da će sijući teror nad Londonom prisiliti Britance na predaju. No premijer Churchill, koji je došao na vlast samo 4 mjeseca ranije, bio je pretvrd orah da bi se predao. Na kraju je Hitler morao odustati i od plana invazije Britanije i od nastojanja da porazi Britaniju u zraku.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI