HRVATSKA LJEPOTICA I MEKA ZA TURISTE: Unesco NP Plitvička jezera uvrstio na listu zaštićene baštine

U velebitskom zaleđu na visoravni omeđenoj planinama priroda je tisućama godina stvarala sedrene barijere preko kojih se prelijeva kristalna modro-zelena voda Plitivičkih jezera. Prva znanstvena istraživanja počinju već u 19. stoljeću, a 1896. izgrađen je prvi hotel na Velikoj Poljani za 200 gostiju.

Na površini od gotovo 30 000 hektara zabilježeno je preko 1200 biljnih vrsta. Neke endemske biljke prvi put su opisane upravo na području Parka koji se može pohvaliti i najljepšom orhidejom Europe. U Parku rastu i rijetke mesojedne biljke poput tustice kukcolovke. Veliku vrijednost ima Ćorkova uvala – naziv za prašumu kojoj je pristup zabranjen. Na livadama obitava čak preko 300 vrsta leptira. Tu žive najmanji europski ćuk i sivi sokol, jedna od najbržih ptica u Europi. U plitvičkim šumama žive sve tri velike europske zvijeri: vuk, medvjed i ris.

Plitvice su krški fenomen. Na području Parka dosad je zabilježeno preko 100 speleoloških objekata. Iako voda zauzima samo 1 posto površine Parka, jezera su najdomljivija krška pojava za posjetitelje iz čitavoga svijeta. 16 jezera čini jedan, vrlo očuvani, gotovo iskonski ekosustav bogat florom i faunom. U vodi dolazi do izlučivanja kalcijevog karbonata (kalcita) u obliku sitnih kristala koji se zatim talože i stvaraju sedrene barijere. Jedan od najljepših slapova nazvana je hrvatskoj opernoj divi – Milki Trnini.

Arheološka istraživanja dokazala su naseljenost ovih područja još u prapovijesno doba. Na lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci utvrde ilirskog plemena Japodi. Nešto kasnije stižu Rimljani koji grade stražarnice. Na njihovim temeljima podignut je utvrđeni kršćanski samostan. Naziv Plitvice prvi put se spominje u dokumentu otočkog župnika iz 1777. godine i možda dolazi od riječi plitak.

UNESCO je uvrstio Plitvička jezera na listu zaštićene baštine 8. travnja 1949. godine, a dio je i europskog projekta zaštite prirodne baštine NATURA 2000. Plitvička jezera jedna su od najdojmljivijih krških pojava u svijetu. Stoga ne čudi da je Park posjetilo više od milijun posjetitelja.Facebook Comments

Loading...
DIJELI