HRVATSKI ODGOVOR NA VELIKOSRPSKU HEGEMONIJU: Evo što su Zagrebačke punktacije donesene na tajnom sastanku hrvatskih oporbenih političara u Zagrebu

Izvor: portal Povijest.hr

Rezolucija kojom se osuđuje diktatura kralja Aleksandra Karađorđevića i politika srpske hegemonije u Kraljevini Jugoslaviji, u povijesti poznata kao Zagrebačke punktacije, donesena je na tajnom sastanku hrvatskih oporbenih političara u Zagrebu 7. studenog 1932. godine. Rezolucija je bila odgovor na kraljev Oktroirani ustav i nedemokratske izbore iz 1931. godine, piše portal Povijest.hr.

Sastanak je održan na inicijativu Seljačko-demokratske koalicije (SDK), koju su tvorile Hrvatska seljačka stranka i Samostalna demokratska stranka, pod vodstvom Vladka Mačeka i Svetozara Pribčevića. Sastanak je vodio Maček (Pribičević je u međuvremenu uhićen), a priustvovali su mu, između ostalih, Ante Trumbić (federalist iz HSS-a) te Mile Budak (Hrvatska stranka prava). Nakon poduže rasprave postignuta je suglasnost o nužnosti udruživanja opozicijskih snaga iz cijele Kraljevine Jugoslavije radi rušenja diktature i uspostave demokratskog režima.

Tekst rezolucije napisao je Ante Trumbić, a sadržavao je šest točaka:

1. narodni suverenitet jedini je izvor vlasti

2. temeljna organizacija sveukupnog života je seljaštvo3. osuđuje se velikosrpska hegemonija

4. traži se vraćaje na stanje iz 1918. godine t.j. prije donošenja Vidovdanskog ustava

5. traži se uvođenje građansko-demokratskih oblika obnašanja državne vlasti

6. zaključuje se da su prethodne točke temelj na kojem će potpisnici nastaviti svoju akciju.

Iako je u Punktacijama izbjegnut konkretan prijedlog državnog uređenja i preustroja Kraljevine, razabiru se dvije stvari: rješenje hrvatskog pitanja traži se u zajedničkoj državi čije se ustrojstvo mora temeljiti na slobodnoj volji članova isključujući bilo čiju prevlast.

Zagrebačke punktacije dale su snažan poticaj ostalim oporbenim strankama u kritici režima i postale su osnova djelovanja hrvatskih stranaka sve do osnivanja Banovine Hrvatske 1939. godine. Imale su velik odjek i u jugoslavenskoj javnosti te su navele stranke širom Kraljevine da se uključe u borbu protiv Oktroiranog ustava. Po uzoru na Zagrebačke punktacije uskoro su bile donesene Ljubljanske i Sarajevske punktacije te Novosadska rezolucija.

Zbog ove rezolucije i njenog tumačenja stranim novinarima Vlatko Maček je uhićen. Optužen je za razbijanje države te osuđen na tri godine strogog zatvora u Srijemskoj Mitrovici. Za vrijeme Mačekovog tamnovanja HSS je vodio Ante Trumbić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI