I HITLER MU JE ČESTITAO: Jesse Owens osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Berlinu

Dana 3. kolovoza 1936. afroamerički sprinter Jesse Owens pobijedio je u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Berlinu.

Zanimljivo je da ga je prije natjecanja posjetio Adi Dassler (po kojem se zove poznata marka sportske opreme Adidas) i uvjerio ga da na Olimpijadi koristi njegove tenisice. Inače, Adi se u to doba bio razišao sa svojim bratom Rudolfom, koji je bio veći nacist. Rudolf je ovome iz prkosa osnovao vlastitu tvornicu (poznata Puma). Jesse Owens je na toj Olimpijadi osvojio čak 4 zlatne medalje, noseći Adidas tenisice.

Adolf Hitler koristio je Olimpijske igre 1936. godine za promociju nacističke Njemačke. Pobjeda jednog afroameričkog trkača nije se, dakako, uklapala u sliku o nadmoćnosti arijevske rase. Dugo se vremena prepričavala priča kako je Hitler nakon što je vidio Owensovu pobjedu napustio stadion izbjegavši tako čestitati mu na pobjedi.

Međutim, jedan je njemački novinar 2009. iznio da je sam pokojni Owens tvrdio da mu je Hitler zapravo čestitao. Naprotiv, Owens je bio razočaran reakcijom predsjednika Roosevelta koji mu ni na koji način nije čestitao, vjerojatno zbog straha od reakcije u južnim državama SAD-a. U to doba, Jesse Owens se u domovini još nije smio ni voziti u prednjem dijelu autobusa.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI