IZDAO GA JE VITEZ ODAN ENGLESKOM KRALJU: Uhitili su škotskog narodnog junaka te ga kasnije pogubili u Londonu

Škotskog narodnog junaka Williama Wallacea uhitili su Englezi 5. kolovoza 1305. godine.

Predao im ga je, prema dostupnim povijesnim podacima, John de Menteith, škotski vitez odan engleskom kralju Edwardu I., Wallaceovom smrtnom neprijatelju.

Za Williama Wallacea to uhićenje značilo je kraj borbe za škotsku nezavisnost, jer nikada više nije dospio na slobodu, a i pogubljen je samo dvadesetak dana kasnije u Londonu.


Spomenuti John de Menteith dobio je zbog tog svog čina nadimak Fause Menteith, otprilike u značenju “Izdajnički Menteith”.

Postoji i navod o preciznoj lokaciji na kojoj je William Wallace predan Englezima. Dogodilo se to navodno kod mjesta Robroyston u blizini Glasgowa. Robroyston se nalazi oko šest i pol kilometara sjeverno od rijeke Clyde, a upravo je kod tog mjesta navodno John de Menteith predao Williama Wallacea službenicima spomenutog engleskog kralja Eduarda I., koji je godinama pokušavao osvojiti Škotsku i ugušiti Wallaceov ustanak.U Robroystonu je kasnije podignut spomenik na pretpostavljenom mjestu Wallaceovog uhićenja. Procjenjuje se da je taj škotski narodni junak u trenutku zarobljavanja bio tek u srednjim tridesetim godinama svog života.

Njegovo smaknuće u Londonu obavljeno je na najokrutniji način: povlačenjem po ulicama, davljenjem, vađenjem utrobe, odsijecanjem glave i komadanjem tijela. Razni su dijelovi njegovog raskomadanog leša poslani naposljetku u različite krajeve Engleske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI