Izgradnja HNK: Tada je lokacija kazališta predviđena na periferiji Zagreb

Dana 22. svibnja 1894. godine započela je izgradnja reprezentativne zgrade zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a zgradu su u neobaroknom stilu, projektirali poznati bečki arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer.

Lokacija kazališta je bila na periferiji Zagreba, na adresi današnje ulice Trg Republike Hrvatske.

Sama institucija Hrvatskog narodnog kazališta (tada zvanog Zemaljsko kazalište) ustanovljena je još 1860. godine kada su protjerani njemački glumci iz Stankovićevog kazališta na gornjogradskom Markovu trgu, nakon čega u kazalištu nastupaju samo hrvatski umjetnici.


Naime, većina sabornika i kulturnih djelatnika zalaže se za izgradnju kazališta negdje na Gornjem gradu, tj. u samoj jezgri Zagreba, ali to je bila nemoguća misija jer slobodnog prostora za takav projekt nije bilo. Cijelu zavrzlamu prekinuo je ban Khuen-Héderváry kada je saznao da car Franjo Josip namjerava posjetiti Zagreb ujesen 1895.

Energični ban odlučuje da će lokacija biti na periferiji grada, na spomenutom Sajmištu, te naručuje novi projekt od tvrtke Helmer i FellnerU travnju 1894. raspisani su natječaji za izvedbene radove, a poslove su dobile zagrebačke tvrtke i obrtnici, osim onih usko specijaliziranih, nakon čega je u svibnju više od dvjesto radnika započelo gradnju.

Izgradnja je napredovala prema planu i nakon šesnaest mjeseci, 8. listopada 1895., izdana je uporabna dozvola, a nova zgrada HNK, koja je i danas jedan od ponosa grada Zagreba, svečano je otvorena 14. listopada uz nazočnost cara i kralja Franje Josipa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI