Je li Apollo 13 doista lansiran u 13 sati i 13 minuta? – 1970.

Apollo 13 lansiran je točno u 13 sati i 13 minuta po vremenu u Houstonu gdje je smješten kontrolni centar NASA-e za svemirske letove. Međutim, po vremenu u Floridi, gdje je obavljeno lansiranje, već je bilo 14 sati i 13 minuta.

Dana 11. travnja 1970. godine u svemir je lansirana poznata Apollo 13 misija, koja nije uspjela sletjeti na Mjesec, nego se nakon nesreće jedva vratila na Zemlju. Bilo je to već sedmo po redu lansiranje ljudi u smjeru Mjeseca (prvih šest letjelica Apollo nije imalo ljudsku posadu), no astronauti u Apollu 13 bili su tek treći koji su trebali na Mjesec i sletjeti (prije njih sletjeli su samo Apollo 11 i Apollo 12).

Lansiranje je obavljeno na Floridi, i to na Lansirnom kompleksu 39 (LC-39) unutar Svemirskog centra John F. Kennedy. Lansirna platforma s koje je poletio Apollo 13 ima oznaku LC-39A i nalazi se samo nekoliko stotina metara od obale Atlantskog oceana.


Zanimljivo je da je Apollo 13 lansiran točno u 13 sati i 13 minuta po standardnom vremenu u Houstonu, kao da se željelo izazivati praznovjerje. Međutim, potrebno je napomenuti da je po floridskom vremenu već bilo 14 sati i 13 minuta. Povrh svega, za svemirske letove najvažnije je tzv. Koordinirano svjetsko vrijeme koje se ravna prema početnom meridijanu u Greenwichu. Po tom je vremenu već bilo 19 sati i 13 minuta.

S Apollom 13 sve je pošlo krivo kad je 2 dana nakon lansiranja, na putu prema Mjesecu, došlo do eksplozije rezervoara s tekućim kisikom. Slijetanje na Mjesec moralo je biti otkazano, a posada je jedva izvukla živu glavu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI