JEDAN OD GLAVNIH HITLEROVIH LJUDI: Walther von Brauchitsch, vrhovni zapovjednik kopnene vojske

Jedan od vodećih njemačkih feldmaršala iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Walther von Brauchitsch, preminuo je 18. listopada 1948. godine.

Na početku rata imao je funkciju vrhovnog zapovjednika njemačke kopnene vojske, čime je bio nadređen svim ostalim aktivnim njemačkim generalima, osim onima Luftwaffe i SS-a. Godine 1940. dobio je i čin feldmaršala.

Walther von Brauchitsch pripadao je staroj plemićkoj obitelji koja je potjecala iz Šleske. Već je prema njegovom prezimenu očigledno da je ta plemićka obitelj potjecala iz područja sa slavenskim toponimima. Naime, Šleska je, kao izvorno područje obitelji von Brauchitsch, bila naseljena slavenskim stanovništvom, a i danas je gotovo u cijelosti dio Poljske.


Otac Walthera von Brauchitscha bio je ne samo aristokrat, nego i konjički general, zbog čega je već u djetinjstvu Walther imao visok društveni status u rodnom Berlinu. U Prvom svjetskom ratu sudjelovao je Walter u cijelom nizu bitaka na zapadnom bojištu, pri čemu je višestruko odlikovan. Generalom je postao oko dvije godine prije dolaska nacista na vlast u Njemačkoj.

Zanimljivo je da se von Brauchitsch svojedobno bio vrlo bogato oženio, nasljednicom golemog zemljišnog posjeda koji je pokrivao 120.000 hektara. Nakon smjene generala von Fritscha zbog namještene optužbe o homoseksualizmu, dobio je upravo von Brauchitsch položaj vrhovnog zapovjednika njemačke kopnene vojske.Ostao je na tom položaju do 1941. godine, kad se teško razbolio, a njemačka je vojska ujedno zaustavljena zimi ispred Moskve. Feldmaršal von Brauchitsch tada je smijenjen, a ostatak rata proveo je u mirovini, daleko od bojišta. Preminuo je 1948. godine u Hamburgu, ne dočekavši suđenje za ratne zločine, piše Povijest.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI