Jedan od najneobičnijih i najnasilnijih atentata u povijesti – 1973.

Automobil premijera admirala Carrera Blanca tako je jako bio odbačen eksplozijom da se dignuo u zrak oko 20 metara, preletio preko krova susjedne zgrade i sletio u unutrašnje dvorište. 

Na današnji dan 1973. godine teroristička skupina ETA izvela je jedan od najneobičnijih atentata u povijesti. Ubili su nikog drugog do španjolskog premijera – moćnog admirala Luisa Carrera Blanca. ETA je baskijska teroristička organizacija, koja se bori za osamostaljenje Baska od Španjolske. Naime, Baski su jedan od najstarijih naroda u Europi, a žive na području sjeverne Španjolske i južne Francuske. Kratica ETA dolazi od baskijskih riječi “Euskadi Ta Askatasuna”, a znači “Baskijska domovina i sloboda”.

Ubijeni admiral Luis Carrero Blanco smatran je nasljednikom moćnog Francisca Franca. Njih obojica vladali su Španjolskom čvrstom rukom, što je bila neka vrsta autoritarnog režima. Franco je admiralu Carreru Blancu prepustio premijersko mjesto upravo šest mjeseci uoči spomenutog atentata. Admiral Carrero Blanco dobio je od Franca i visoku plemićku titulu vojvode od Carrero Blanca (španj. duque de Carrero Blanco).

Atentat su članovi ETA-e pripremali mjesecima. Iznajmili su jedan podrumski stan u Madridu, točno uz ulicu kojom se običavao voziti premijer. Oko 5 mjeseci kopali su tunel iz stana u smjeru ulice, sve dok nisu dospjeli ispod vozne trake. Vlasniku stana predstavljali su se kao studenti kiparstva. Ispod vozne trake stavili su u tunel veliku količinu eksploziva.

Na današnji dan, upravo dok je prolazilo premijerovo vozilo ulicom, pripadnici ETA-e detonirali su eksploziv. Premijerov automobil tako je jako bio odbačen eksplozijom da se dignuo u zrak oko 20 metara, preletio preko krova susjedne zgrade i sletio u unutrašnje dvorište. Nevjerojatno je da je premijer čak preživio taj udarac, ali je ubrzo umro od posljedica.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI