JEDAN OD VAŽNIJIH HITLEOVIH LJUDI: Bio je jedan od rijetkih s tom titulom! Podatak o njemu posebno je intrigantan

Dana 30. ožujka 1892. rođen je utjecajni nacistički feldmaršal Erhard Milch. Bio je značajan po svojoj ulozi u formiranju Njemačkog ratnog zrakoplovstva (njem. Luftwaffe). Milch je bio jedan od samo 6 ljudi koji su u Hitlerovoj Njemačkoj imali čin zrakoplovnog feldmaršala (ostala petorica bili su Hermann Göring, Robert Ritter von Greim, Albert Kesselring, Wolfram von Richthofen i Hugo Sperrle).

Erhard Milch rođen je u gradu Wilhelmshavenu, koji je poznat kao najveća njemačka ratna luka. Unatoč tom primorskom podrijetlu, Milch se tijekom života orijentirao na zrakoplovstvo. Već u Prvom svjetskom ratu, premda nije bio pilot, postao je časnik u Njemačkim carskim zračnim snagama, a nakon rata prebacio se na civilno zrakoplovstvo. Bio je direktor u više zračnih kompanija, a 1926. postao je prvi direktor njemačkog avioprijevoznika Deutsche Luft Hansa. Ta je kompanija bila prethodnica današnje poznate Lufthanse.

Nakon Hitlerovog dolaska na vlast Milch je postavljen na funkciju državnog tajnika u Ministarstvu zrakoplovstva (njem. Reichsluftfahrtministerium). Bio je izravno podređen Hermannu Göringu, koji je bio ministar zrakoplovstva. Godine 1940. promaknut je u čin feldmaršala Luftwaffea (Göring je dobio još viši čin naziva Reichsmarschall).

Ono što je intrigantno kod feldmaršala Milcha jest podatak da je navodno bio židovskog podrijetla. Naime, njegov otac Anton Milch bio je, prema nekim navodima, po nacističkoj klasifikaciji Židov. Time bi Milch po poznatim Nürnberškim zakonima bio tzv. Mischling (riječ koja označava svojevrsnog mješanca). Ipak, Hermann Göring isposlovao je za Milcha potvrdu da je ovaj Arijevac.

Milch nije tako loše prošao na suđenju ranim zločincima nakon rata. Pušten je iz zatvora nakon 9 godina, a ostatak života proveo je na slobodi u Njemačkoj. Umro je u Düsseldorfu u 80. godini.Facebook Comments

Loading...
DIJELI