JUGOSLAVIJA MU JE POREMETILA PLANOVE: Hitler je tek na jesen krenuo u napad na Moskvu

Nacistička Njemačka započela je 2. listopada 1941. godine ofenzivu na glavni grad SSSR-a Moskvu.

Najveća mana te operacije bio je kasni datum njezina početka. Naime u Rusiji je već bila odmakla jesen i spremala se zima.

Hitler je namjeravao napasti SSSR još u proljeće 1941. godine, ali ga je razvoj situacije na Balkanu prisilio da prvo riješi te probleme.


Naime, u Jugoslaviji se u proljeće te godine dogodio državni udar, zbog kojeg je ona prestala biti njemačka saveznica. Hitler nije mogao dopustiti da mu južna granica Njemačke bude ugrožena prije napada na SSSR stoga je prvo morao pokoriti neposlušnu Jugoslaviju. Sličan razvoj situacije bio je i u Grčkoj. Ta dva odlaganja pomaknula su početak napada na SSSR sve do ljeta 1941. godine, a sam napad na Moskvu sve do jeseni.

Ofenziva na Moskvu nazvana Operacija Tajfun izvršena je s otprilike milijun vojnika, 1700 tenkova i 14.000 topova. Zapovjednik obrane Moskve bio je maršal Žukov, najodlikovaniji vojnik u povijesti SSSR-a. Početkom prosinca Nijemci su bili tako blizu grada, da su neki njemački zapovjednici mogli vidjeti moskovske zgrade kroz dalekozor. Međutim, temperature su padale i do minus 50, što je onemogućilo korištenje vozila i dovelo do smrzavanja Nijemaca. U tom trenutku Sovjetima je stiglo pojačanje od 18 divizija iz Sibira, koje su bile opremljene za zimsko ratovanje. Nijemci su brzo potisnuti i više nikada nisu uspjeli doći blizu Moskve.Facebook Comments

Loading...
DIJELI