Kako je Saddam Hussein postao predsjednikom Iraka? Uhitio kolege iz stranke zbog urote i odmha pokazao tko je glavni

Saddam Hussein stupio je na funkciju predsjednika Iraka 16. srpnja 1979. godine. Saddam je rođen u selu Al-Awja na obali rijeke Tigris (svega nekoliko kilometara od tog rodnog sela on je i uhićen 2003. godine). Majka mu je dala ime Saddam, što na arapskom otprilike znači onaj koji se suprotstavlja.

Oca nikada nije upoznao, jer je nestao 6 mjeseci prije njegovog rođenja. Saddam Hussein pridružio se moćnoj stranci Ba’ath (riječ na arapskom znači otprilike preporod ili ustanak) i na taj način se uspeo do visokih položaja. Stranka Ba’ath zavladala je Irakom nakon svrgavanja posljednjeg iračkog kralja Faisala II., pa je i Saddam dobio udio u vlasti. Premda nikada nije služio u vojsci, postao je general, a uskoro je postao i najmoćniji čovjek u Iraku, premda je službeno bio podređen predsjedniku Ahmedu Hassanu al-Bakru.

Saddam Hussein je i službeno postao prvim čovjekom Iraka, nakon što je ostarjeli i bolesni al-Bakr odstupio predavši ostavku na predsjedničko mjesto, vjerojatno pod pritiskom samog Saddama. Svega šest dana nakon preuzimanja predsjedništva, Saddam je okupio glavne vođe stranke Ba’ath na sastanak. Među njima je odmah dao uhititi 68 ljudi, navodno umiješanih u urotu. Od njih su 22 osuđena na smrt i strijeljana. Tom krvavom čistkom osigurao si je lojalnost ostalih članova stranke i učvrstio svoj položaj na vlasti. Kao diktator državom je vladao do 2003. godine kada je uhićen nakon američko-britanske intervencije u Iraku. Nove iračke vlasti pogubile su ga 2006. godine.


Facebook Comments

Loading...
DIJELI