KRAJ MUSSOLINIJEVE VLASTI: Talijanski kralj ga je smijenio i dao uhititi

Jedan od najpoznatijih događaja talijanske povijesti 20. stoljeća dogodio se 25. srpnja, na današnji dan, 1943. godine.

Na taj je dan talijanski kralj Viktor Emanuel III. smijenio Benita Mussolinija, fašističkog vođu i predvoditelja talijanske vlade.

Događaj označuje kraj Mussulonijeve vlasti nad cijelom Italijom.


Do Mussolinijeve je smjene dovelo glasovanje na sastanku Velikog fašističkog vijeća (Gran Consiglio del Fascismo), koje se održalo tog istog dana u ranim jutarnjim satima u Rimu.

Sjednica je započela još prethodnog dana u 17.15, no glasovanje se održalo tek oko 2.30 na današnji dan. Veliko fašističko vijeće bilo je nominalno glavno vijeće talijanske fašističke vlade, no zanimljivo je da je upravo ta sjednica bila prva na kojoj se sastalo od početka Drugog svjetskog rata. Spomenimo da je svojedobno član tog vijeća bio i poznati znanstvenik Guglielmo Marconi kao predsjednik Talijanske kraljevske akademije.Na sjednici Velikog fašističkog vijeća tog je dana 19 članova glasovalo protiv Mussolinija, a to su Dino Grandi, Giuseppe Bottai, Luigi Federzoni, Galeazzo Ciano, Cesare Maria De Vecchi, Umberto Albini, Alfredo De Marsico, Giacomo Acerbo, Giovanni Marinelli, Carluccio Pareschi, Emilio De Bono, Edmondo Rossoni, Giuseppe Bastianini, Annio Bignardi, Alberto De Stefani, Luciano Gottardi, Giovanni Balella i Tullio Cianetti. Potrebno je primijetiti da je među njima bio, dakle, i grof Galeazzo Ciano, koji je bio Mussolinijev zet.

U prilog Mussoliniju glasovalo je samo 8 vijećnika, Carlo Scorza, Roberto Farinacci, Guido Buffarini-Guidi, Enzo Galbiati, Carlo Alberto Biggini, Gaetano Polverelli, Antonino Tringali Casanova i Ettore Frattari.

Unatoč takvom porazu na glasovanju te noći u sitnim satima, Mussolini je ujutro normalno došao na posao. Međutim, u svoju palaču pozvao ga je talijanski kralj i rekao mu da ga smjenjuje i da na njegovo mjesto postavlja maršala Pietra Badoglia. Kad je Mussolini otišao iz palače, po kraljevoj su ga naredbi uhitili Carabinieri.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI