LAGALI SU DA JE U PITANJU NORMALNA VJEŽBA: Sovjeti na svoje vojnike bacili nuklearnu bombu

Sovjetski Savez je da bi se proučio utjecaj nuklearnog napada na živu silu, 14. rujna 1954. godine nuklearnu bombu bacio u blizinu 45.000 svojih nezaštićenih vojnika i časnika.

Vojnicima koji su trebali sudjelovati u testiranju rečeno je da će to biti normalna vojna vježba s lažnom nuklearnom eksplozijom i da će sve biti snimano kamerama.

Nisu im dali nikakvu proturadijacijsku opremu. Prisutna je bila velika vojna sila koju je činila sovjetska 270. streljačka divizija, 600 tenkova, 600 oklopnih vozila i oko 320 zrakoplova.


Čitavo nuklearno testiranje vodio je maršal Georgij Žukov, najodlikovaniji sovjetski vojnik iz Drugog svjetskog rata. Žukov je pratio testiranje iz podzemnog bunkera, dobro zaštićen od radijacije. Testno područje zvalo se Tockoje i nalazilo se u europskom dijelu Rusije, oko 100 kilometara zapadno od Urala i oko 150 kilometara od Kazahstanske granice. Bombu je ujutro u 9.33 sati bacio bombarder tipa Tupoljev Tu-4. Eksplozija je bila snage 40 kilotona.

Vojnici koji su nakon testiranja zatražili liječničku pomoć iznenadili su se kada su shvatili da su njihovi zdravstveni kartoni nestali iz lokalnih bolnica. Sovjetska je država cijelo testiranje držala u strogoj tajnosti. Tek je 1993. godine javnost doznala za neke informacije oko tog slučaja, a većina dokumenata još je tajna.Facebook Comments

Loading...
DIJELI